Leváltották a segítséget kérő hadihajó kapitányát

Thomas Modly, az amerikai haditengerészeti minisztérium ügyvezető minisztere leváltotta a Guamnál lévő hadihajó kapitányát, aki drámai hangú levélben kért segítséget a teljes legénység kimenekítéséhez.

Forrás: MTI2020. 04. 03. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium közlése szerint Brett Croziert, a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó kapitányát nem azért mentették fel, mert levelet írt feletteseinek, hanem mert ezt a levelet eljuttatta a sajtóhoz.

Crozier, akinek levelét először a San Francisco Chronicle hozta nyilvánosságra kedden, azt kérte a minisztériumtól, hogy a hajó ötezer fős legénységéből négyezer embert mentsenek ki és szigeteljenek el, mert a napokban már többeknél diagnosztizálták az új típusú koronavírust. „Nem állunk háborúban, a matrózoknak nem kellene meghalniuk. Ha nem cselekszünk azonnal, elveszítjük legértékesebb kincsünket: tengerészeinket” – írta.

Szerdán este Modly miniszter újságíróknak nyilatkozva már nem zárta ki a kapitány felelősségre vonását abban az esetben, ha kiderülne, hogy ő szivárogtatta ki a levelet. Csütörtökön a Pentagonban tartott sajtóértekezletén Thomas Modly – aki egyébként magyar gyökerű – úgy fogalmazott: a kapitány „válságos időszakban nagyon rossz helyzetfelmérő képességről tett tanúbizonyságot”.

A hadihajón a személyzet ezer tagját már kimenekítették, és az elkövetkező néhány napban további 2700-at mentenek ki, de a többieknek – 1300 főnek – a hajón kell maradniuk. Modly még szerdán közölte azt is, hogy az eddig elvégzett vírustesztek közül 93 pozitív lett, de 593 embernél nem mutattak ki fertőzést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.