Magukra maradtak az indiai tengerészek

Mintegy negyvenezer indiai tengerészt tart távol otthonától az Újdelhi által elrendelt szigorú karantén.

2020. 04. 13. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

India a világ egyik legfontosabb tengeri hatalma, de nem csupán az indiai lobogó alatt hajóznak állampolgárai. A koronavírus-járvány hatására India szigorú karantént hirdetett, amelynek részeként megállította a légiközlekedést az ország irányába. Ez azt is jelenti, hogy a világtengereken hajózó mintegy 40 ezer indiai matróz képtelen hazautazni, és jórészt a hajóikon várják a járvány végét.

Az al-Dzsazíra pánarab hírcsatorna megszólaltatott több matrózt, köztük Anand Kumart, aki Miami mellett vesztegel az MSC Divina személyszállító hajó fedélzetén, s állítása szerint az amerikai hatóságok továbbra se tudnak tájékoztatást adni arról, mikor érhetnek haza.

Narendra Modi indiai miniszterelnök március 24-én hirdetett 21 napig tartó zárlatot az országra, mindössze négy órával a hatályba lépés előtt. A hajótársaságok hajlandóak volnának hazaszállítani az indiai legénységet, de Újdelhi a megszólalók szerint nem engedélyezi a beutazásukat, így továbbra is maradni kényszerülnek az egyre üresebb hajókon.

Rahul Shambagh az olaszországi Civitavecchia mellett tartózkodik az MSC Grandiosa nevű hajóján, amelyen 350 fős legénység szolgált, közülük közel 200 indiai. A hajón koronavírus-fertőzés ütötte fel a fejét, a legénységet és az utasokat kimentették, de az indiaiak továbbra is a hajón vannak. Az indiai külügyminiszter egyik tisztviselője jelezte, a külföldön ragadt indiaiak hazaszállításán most is dolgoznak, egyelőre azonban nem történt előrelépés a kérdésben.

A kontinensnyi országban a zárlat azt jelenti, hogy csak élelmiszer vagy gyógyszer vásárlása esetén hagyhatják el az emberek otthonaikat. A kimutatások szerint 9000 fölötti pozitív tesztet jelentettek az 1,3 milliárdos országban, s 308 ember halt bele a betegségbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.