időjárás 21°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Lehetővé tette az elektronikus szavazást az orosz parlament

Bendarzsevszkij Anton
2020.05.14. 16:00
Lehetővé tette az elektronikus szavazást az orosz parlament

Mostantól postai úton és különböző elektronikus eszközök segítségével is lehet majd szavazni az orosz választásokon és referendumokon – az erről szóló előterjesztésről döntött a parlament alsóháza, az állami duma. Az elfogadott törvény lehetővé teszi a távszavazást országos választásokon, önkormányzati választásokon, és helyi-, illetve országos népszavazásokon is. Ez alapján a szavazatokat postai úton és a magyar ügyfélkapunak megfelelő oldalon lehet majd leadni.

A rendelet szükségességét a Covid-19-járvány idézte elő: bár a decemberben világhódító útjára indult koronavírusos megbetegedések száma a legtöbb európai országban már csökkenni kezdett, de erősen fennáll a veszélye a második hullámnak a következő hónapokban. Több szakértő is arra hívja fel a figyelmet: a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztéséig nem térhetünk vissza a korábbi, megszokott életformánkhoz. A járvány pedig fokozott biztonsági kockázatot jelent minden nyilvános eseményen, így a választásokon is. Az orosz lépés nem példa nélküli: a múlt héten a lengyel parlament is elfogadta a postai szavazásról szóló törvénymódosítást.

Az orosz központi választási bizottság helyettes vezetője, Nyikolaj Bulajev szerint ugyanakkor távszavazásra csak azokban a régiókban kerül sor, ahol rendelkezésre állnak rá a technikai feltételek.

- A központi választási bizottság eldönti majd, hogy a régióban elérhetőek-e hozzá a technikai feltételek. Nem lehet csak úgy kijelenteni, hogy „mostantól távszavazásban voksolunk”. Mi lesz utána? Bejelentjük, de technikailag nem valósítható meg. Előbb létre kell hozni

– idézte Balajevet a RIA orosz hírügynökség.

Idén fontos szavazásra készülnek: a Vlagyimir Putyin elnök által az év elején bejelentett alkotmánymódosításról szóló referendumra, amely alapján többek között Putyin elnöki mandátumának számolását is újrakezdhetik majd. A voksolás napja eredetileg április 22-re volt kitűzve, de a Covid-19 miatt egy későbbi időpontra halasztották, a pontos dátum ugyanakkor még nem ismert. A parlament illetékes bizottságának elnöke, Pavel Krasennyikov szerint a most elfogadott, távszavazásról szóló törvény erre az idei referendumra nem terjed majd ki.

Koronavírus a világban

Japán tudósok: Két év alatti gyermekek ne hordjanak maszkot!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.