A franciaországi óvodákban megszűnnek a távolságtartás szabályai

A kisiskolásoknak továbbra is tartaniuk kell egymás között a legalább egyméteres távolságot.

Forrás: MTI2020. 06. 17. 22:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban az óvodákban hétfőtől megszűnnek a koronavírus-járvány miatt kötelezővé tett távolságtartás szabályai annak érdekében, hogy minden gyerek visszatérhessen az intézményekbe – jelentette be szerdán Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter.

A 6 és 10 év közötti általános iskolásoknak továbbra is tartaniuk kell egymás között a legalább egyméteres távolságot, de a tárcavezető elismerte, hogy egyes helyeken kevesebb mint egyméteres lesz a távolság a tanulók között.

A 11 évesek és az annál idősebb tanulók számára, amennyiben nem betartható az egyméteres távolság, kötelező lesz a maszkviselés a tantermekben.

Jóllehet a legfrissebb tanulmányok szerint a gyerekek kevéssé számítanak fertőzőnek, a fiatalok esetében megoszlanak a szakértői vélemények, ezért a középiskolásoknak továbbra is kötelező a legalább egyméteres távolságtartás zárt térben és a szabadtérben is.

A tanároknak többet nem kötelező az órák alatt maszkot viselni, amennyiben tartják a legalább egyméteres távolságot a tanulóktól.

Az általános karantén május 11-i feloldása óta nagyon szigorú előírások voltak érvényben az oktatási intézményekben, egyszerre csak 15 tanuló tartózkodhatott egy tanteremben, ezért a gyerekeknek és a tanulóknak mostanig nem volt kötelező bejárni az iskolákba, távoktatásban is folytathatták a tanévet.

Az oktatási intézmények teljes körű újranyitása és az iskolába járás ismételt kötelezővé tétele a kormány reményei szerint jelentősen hozzájárulhat az ország gazdaságának újraindulásához, miután mostantól a szülők is könnyebben térhetnek vissza a munkahelyeikre. Az oktatási minisztérium ugyanakkor nem szankcionálja azokat a szülőket, akik nem engedik még iskolába a gyerekeiket.

A járványügyi korlátozások újabb enyhítéseként Emmanuel Macron francia államfő vasárnap este jelentette be, hogy mostantól Franciaország egész területe a vírus terjedése szempontjából a kevésbé veszélyeztetett, zöld színnel jelölt övezetbe tartozik, ami a munkának a korábbiaknál is jelentősebb felvételét jelentheti a fővárosi régióban is, ezért a 14 év alattiaknak június 22-től ismét kötelező lesz iskolába járni.

Franciaország a koronavírus-járvány egyik fő európai gócpontja volt: kedd estig több mint 29 500-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, de az elmúlt héten harminc alá csökkent a napi halálozások száma.

Kórházban még tízezer beteget ápolnak, közülük 820-an szorulnak lélegeztetőgépre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.