időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Gulyás Gergely: A kormány döntött, marad a kamatstop

Összeroppan a svéd kormány a járványhelyzet alatt

Forrás: V4NA Hírügynökség
2020.06.25. 14:41
Összeroppan a svéd kormány a járványhelyzet alatt

Több mint ötezer halálos áldozattal járt a koronavírus-járvány Svédországban. Ez megtörte a szociáldemokrata kormány népszerűségét és teljesen felborította a politikai egyensúlyt.

„Páriaállamnak” nevezte a New York Times Svédországot, amiatt, hogy a koronavírus-járvány már több mint ötezer halálos áldozatot szedett az országban. Anders Tegnell állami járványügyi szakértő a P1 csatornán arról beszélt, hogy abban reménykedett, elkerülhető lesz a magas halálozási arány az idősek körében.

De a svéd kísérlet megbukott, és a halálozások száma drámaian növekedett, mondta Tegnell. Hozzátette, a vírus rengeteg idősotthonban elterjedt, túl sok ember veszítette életét, ezért nagyon szigorú intézkedésekre volt szükség, hogy stabilizálódjon a helyzet. „Bár jobban megvédhettük volna az időseket”, fogalmazott.

A járvány hatásait a kormány népszerűsége is megérezte, és az SVT friss elemzése szerint a járvány teljesen megváltoztatta a politikai erőviszonyokat. Mats Knutson politikai elemző rámutatott, hogy a szociáldemokrata kormány és a jobboldali Svéd Demokrata párt között eddig hatalmas távolság volt, viszont mára ez már csak tíz százalékpont. Knutson hozzáteszi, a nemzeti egységet elfújta a szél, a Szociáldemokrata Párt pedig, úgy tűnik, összeroppant.

Fotó: V4NA

Az SVT statisztikái szerint ha most lenne választás, a kormány csak relatív többséget tudna szerezni a parlamentben 30,6 százalékkal, a Mérsékelt liberál-konzervatív párt második helyen végezne 20,7 százalékkal és a jobboldali Svéd Demokraták lennének a harmadik legerősebb párt 18,4 százalékos támogatottsággal.

Koronavírus a világban

Genetikailag is módosítottak koronavírust egy vuhani laborban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.