Hivatalosan nincs járvány, de szigorítás van

A türkmenisztáni egészségügyi minisztérium arra kérte az ország lakosságát, hogy viseljenek szájmaszkot és tartsák a legalább egy méteres távolságot – a koronavírus-járvány idején teljesen evidensnek tűnő javaslatok, csak hogy a közép-ázsiai ország azon kevés államok közé tartozik, ahol – hivatalosan – nincs egyetlen egy megbetegedés sem. A hatóságok az intézkedéseket a levegőben szálló por magas koncentrációjával magyarázzák.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 07. 17. 15:36
Women wearing protective face masks are seen at a bus stop in Ashgabat
HEALTH-CORONAVIRUS/TURKMENISTAN Fotó: Stringer . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Irán és Üzbegisztán között fekvő hatmilliós népességű Türkmenisztán a világ egyik legzártabb államának számít, autokratikus berendezkedését Észak-Koreáéval egy szinten említik. Míg világszerte a koronavírus-járvány kezdete óta mintegy 14 millió megbetegedést regisztráltak 213 országban, Türkmenisztánban hivatalosan egyet sem. A helyi hatóságok az ország zártságával és a hatékony ellenőrzésekkel indokolták a koronavírus hiányát. A helyzet különösen érdekes annak tükrében, hogy a közép-ázsiai állam minden szomszédja jelentős számú fertőzésekről számolt be – Iránban például közel 270 ezer betegről tudnak, Üzbegisztánban tizenötezerről, Afganisztánban pedig 35 ezerről.

Az elmúlt napokban hozott intézkedések azonban arról tanúskodnak, hogy nem olyan felhőtlen a helyzet, mint amit a hatóságok állítanak. Az RBK orosz hírügynökség szerint az országban leállították a vasúti közlekedést és a városok közötti rendszeres távolsági buszjáratokat. Türkmenisztánban bezártak a templomok és a mecsetek, és a főváros, Asgabat éttermei is. A türkmén Arzuw News szerint a hatóságok az akut fertőző betegségek leküzdésére vonatkozó állami felkészültségi terv részeként tették meg a lépéseket, amelyek legalább július 23-ig lesznek érvényben.

Fotó: Reuters

A Türkmenisztán Ma nevű hírügynökség arról számolt be, hogy több településen és határmenti területeken fertőtlenítőszereket juttatnak a levegőbe. Az egészségügyi minisztérium azt javasolta az embereknek, hogy biztonságos távolságra legyenek egymástól, és viseljenek szájmaszkokat. Ugyanakkor ezeket az intézkedéseket a levegőben szálló por magas koncentrációjával indokolták. – Mindenkinek ajánlott az orvosi maszk használata, hogy elkerüljék az éghajlati viszonyok káros hatását a nyilvános helyeken és az utcán való tartózkodás során – közölte a minisztérium.

A rendkívüli intézkedések erősen emlékeztetnek a világ többi országának a járvány terjedése elleni lépéseire, ám a türkmén helyzet további érdekességét adja, hogy július elején az országban járt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) küldöttsége. A delegáció vezetője, Catherine Smallwood szerdai sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az országban valóban nem találkoztak Covid-19-megbetegedésekkel, annak ellenére, hogy több mint hatvanezer teszt készült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.