Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A vezető uniós politikusokra is vonatkoznak a karanténszabályok?

A karanténszabályok a vezető uniós politikusokra is vonatkoznak, vagy csak az átlagemberekre? – e kérdés borzolja Brüsszelben a kedélyeket, miután az Európai Bizottság kereskedelempolitikáért felelős biztosa több járványügyi szabályt is megsérthetett otthonában, Írországban. Phil Hogan már több alkalommal bocsánatot kért a történtekért, magyarázatát jelenleg Ursula von der Leyen vizsgálja. A bizottsági elnöknek hatáskörében áll, hogy lemondásra szólítsa fel a biztosi kollégium tagjait.

2020. 08. 24. 15:25
HOGAN, Phil
Brüsszel, 2019. április 8. Phil Hogan, az Európai Bizottság mezõgazdaságért és vidékfejlesztésért felelõs ír tagja sajtótájékoztatót tart az Európai Unió mezõgazdaságának a tervezett brit uniós kiválás (Brexit) miatt várható változásairól a bizottság brüsszeli székházában 2019. április 8-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke vasárnap este részletes jelentést kapott Phil Hogantől, amelyen a kereskedelempolitikáért felelős ír biztos elmagyarázta az Oireachtas Golftársaság gálavacsoráján való részvételének körülményeit. Von der Leyen jelenleg is elemzi a beszámolót, de további válaszokat vár a biztostól, hiszen olyan ügyről van szó, amelyben a részletek nagyon is számítanak – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület szóvivője szerint a tények ismeretében vonják majd le a következtetéseket a Hogan-esetről, de ennek pontos idejét egyelőre nem tudni. Phil Hogan lehetséges távozásával kapcsolatban a bizottsági szóvivő emlékeztetett arra is: a biztosok saját döntése a lemondás, de a bizottsági elnök fel is kérheti őket a tisztség visszaadására.

Kérdésre megerősítette, Ursula von der Leyen jelenleg nem németországi otthonában, hanem Brüsszelben tartózkodik: a bizottsági elnököt nem kötelezték karanténra, ugyanis egy járványügyi szempontból zöld zónából utazott a belga fővárosba.


Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős ír tagja sajtótájékoztatót tart az Európai Unió mezőgazdaságának a tervezett brit uniós kiválás miatt várható változásairól a bizottság brüsszeli székházában 2019. április 8-án
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

A karanténszabályok betartása az Európai Bizottságon belül azután vált slágertémává Brüsszelben, hogy kiderült: a szerződések felett őrködő testület ír tagja, Phil Hogan múlt szerdán részt vett az Oireachtas Golftársaság gálavacsoráján Galway-ban. Az ünnepélyes összejövetelen nyolcvanan vettek részt, pedig a frissen életbe lépett ír karanténszabályok hat főben maximalizálták a beltéri rendezvények létszámát.

 

A botrány megrengeti az ír kísérleti kormányt

A nívós golfklub összejövetelén az ír kormány több tagja és magas rangú politikusok is részt vettek, emiatt a parlamenti képviselők már hétfőn visszatérnek a nyári szünetről, és a dublini székhelyű testület rendkívüli ülést tart. Múlt pénteken Dara Calleary ír mezőgazdasági miniszter már lemondott, mert részt vett a mintegy nyolcvanfős rendezvényen. Az ír felsőház elnökhelyettese szintén visszaadta a mandátumát az eset miatt. Phil Hogan szóvivője útján korábban úgy nyilatkozott, hogy nem akar lemondani a biztosi posztról. Twitter-üzenetben elnézést is kért a történtekért. Mint írta, tisztában van vele, hogy szükségtelenül okozott sérelmeket és felesleges kockázatot Írország lakosainak.

Az ügyet csak kínosabbá teszi, hogy Micheál Martin (Fianna Fáil) ír kormányfő és helyettese, Leo Varadkar (Fine Gael) a napokban több alkalommal is utalt arra, hogy Hogannek le kellene mondania. Martin még hétfő reggel is úgy nyilatkozott: nagyon is jó szakembernek tartja a kereskedelempolitikai biztost, de a történtek felháborítóak, így további magyarázatra van szükség. Lapunk is írt róla, Dublinban jelenleg új kormánykísérlet zajlik: hosszú hónapok után június közepén alakult meg a centrista Fianna Fáil, a kereszténydemokrata Fine Gael és a zöldek alkotta kabinet, amely programja középpontjába épp a vírus elleni küzdelmet helyezte. Korábban a Fine Gael és a Fianna Fáil egymást váltva kormányozta a 4,9 milliós országot.

Phil Hogan kulcsembere az Európai Bizottságnak

Az Európai Bizottság berkeiből arra is reagálni kényszerültek, hogy Hogan több szabálysértést is elkövetett: mint az kiderült, Galway-be menet a rendőrség megállította, mert vezetés közben telefonált. Az incidens a biztos lakhelyén, Kildare-ben történt; az ugyanilyen nevű ír megyét a vírusos esetek nagy száma miatt gyakorlatilag karantén alá vonták, tehát Hogan csak indokolt esetben hagyhatta volna el Kildare-t. A bizottsági szóvivő szerint Brüsszel a területileg különböző, egy-egy országon belüli szabályokat azok összetettsége miatt nem véleményezi, ahogy a közlekedési vétségek – például a vezetés közbeni telefonálás – is helyi hatáskörbe tartoznak.

Hogan egyébként azzal indokolta a kildare-i kitérőt, hogy a munkájához szükséges, az amerikai–uniós szabadkereskedelmi alkura vonatkozó papírokat vett fel a lakásán. A biztos lemondása ellen szót emelők épp ezzel érvelnek: Hogan a testület egyik kulcsembere, ugyanis az egyre nagyobb súllyal bíró szabadkereskedelmi ügyekben képviseli az EU-t, illetve ő felel majd a brit–uniós szabadkereskedelni tárgyalások sikeréért is.

A Fina Gael egykori politikusa az előző ciklusban mezőgazdasági és vidékfejlesztési uniós biztos volt. Pár hónapja majdnem mégis maga mögött hagyta a brüsszeli testületet: akkor a Kereskedelmi Világszervezet megüresedő igazgatói tisztségéért szállt ringbe, ám június végén visszaadta a jelöltségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.