Lengyel szóvivő: Az ET rábólintott a V4-ek „új Marshall-tervére”

Az Európai Tanács döntést hozott a Fehéroroszországnak szánt gazdasági támogatási terv előkészítéséről.

Forrás: MTI2020. 10. 02. 10:57
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; MATOVIC, Igor; BABIS, Andrej
Varsó, 2020. július 3. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Igor Matovic szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) varsói csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón 2020. július 3-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács rábólintott a Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő által a visegrádi csoport (V4) nevében javasolt, Fehéroroszországnak szánt „új Marshall-tervre” – közölte pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

Müller a Twitteren tájékoztatott arról, hogy a tanácsban döntés született a Fehéroroszországnak szánt gazdasági támogatási terv előkészítéséről.

Marcin Przydacz lengyel külügyminiszter-helyettes Twitter-bejegyzésében megerősítette, hogy a Morawiecki által benyújtott javaslatot elfogadták, és továbbították kidolgozásra.

Az Európai Tanács elfogadta a V4-ek javaslatát
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A pénteken záruló kétnapos brüsszeli EU-csúcstalálkozón született döntés arra a tervre vonatkozik, amelynek előterjesztését Morawiecki szeptember közepén jelentette be. Az egymilliárd eurós „új Marshall-tervnek” nevezett program fő eleme egy stabilizációs alap létrehozása és a fehérorosz kis- és középvállalkozások támogatása. Varsó egy új, szabad és tisztességes fehérorosz elnökválasztás megtartásától tenné függővé a terv megvalósítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.