időjárás 17°C Emőd 2022. augusztus 9.
logo

Földön heverő holttest, zsúfolásig telt kórházak: visszatért a pokol Olaszországba

László Dávid
2020.11.14. 06:55
Földön heverő holttest, zsúfolásig telt kórházak: visszatért a pokol Olaszországba

Földön heverő holttestek, zsúfolásig telt kórházak, halálosan fáradt orvosok: Olaszországban ismét megelevenedtek azok a képsorok, amelyek tavasszal egyszer már sokkolták Európát. Az ország egyelőre vonakodik visszatérni a teljes lezáráshoz, pedig a második hullám még durvábbnak ígérkezik, mint az első volt.

Egy idős férfi hever a mosdó padlóján holtan. Egy nő fekszik saját vizeletében egy hordágyon. Arrébb egy másik asszony, magatehetetlenül – pillanatképek a nápolyi Antonio Cardarelli kórház Covid-osztályáról, melyet egy beteg osztott meg a világhálón. A felvételek óriási vihart kavartak Olaszországban: egyesek az egészségügy állapotán háborodtak fel, mások a kegyeletsértésen.

– Ugyanabban a szobában volt, mint én. Nem jött ki a mosdóból, szóval utánamentem. A Covid miatt már lélegezni sem tudott. Az arcába fröcsköltem egy kis vizet, és segítséget kértem, de senki nem törődött velem. Csak fél óra múlva érkeztek, amikor már halott volt

– érte utol a videó készítőjét az olasz ANSA hírügynökség. A harmincéves nápolyi férfi azt mondta, fel akarta hívni a figyelmet arra, mi folyik a kórházakban, ezért töltötte fel a felvételt a Facebookra. Utóbb az olasz sajtó kiderítette, hogy az elhunyt egy 84 éves férfi volt, aki számos más krónikus betegségben szenvedett, halálát valószínűleg szívroham okozhatta. Ez viszont nem vigasztalja a hozzátartozóit, akik elfogadhatatlannak nevezték, hogy így kellett meghalnia.

Olaszországban újra megelevenednek a tavaszi képsorok, amelyek akkor egész Európát sokkolták. Az egészségügyi rendszer az összeomlás határára sodródott, a kórházak súlyosan túlterheltek. Szerdai adatok szerint az összes kórházi ágy 52 százalékát máris Covid-fertőzöttek foglalják el, ami jóval magasabb az előirányzott negyven százaléknál. A fertőzötteket egyszerűen nincs hol kezelni, már saját autóikban kapnak oxigént.

People in Naples, Italy, with suspected #COVID19 have been given oxygen in their cars after a nearby hospital became overwhelmed with patients.

— SkyNews (@SkyNews) November 10, 2020

Több hotelt is karanténná alakítottak, a turisták elmaradásával a szobákban betegeket helyeztek el, az önkormányzat költségére. Ezzel a kórházakat is tehermentesítik és az idegenforgalmi ágazatot is segítik. De ezek csak kétségbeesett próbálkozások, a legnagyobb baj, hogy nincs elegendő személyzet, aki ellássa a rászorulókat.

– Vagy megállítjuk a vírust, vagy az fog megállítani minket, mert minden jel szerint a rendszer nem fog kitartani

– panaszolta Filippo Anelli, az olasz orvosszövetség elnöke, az ország teljes lezárását követelve.

Védőfelszerelést viselő egészségügyi katonák a kórházak tehermentesítésére felállított, koronavírus-gyorsvizsgálatot végző állomáson dolgoznak Lombardia székhelyén, Milánóban 2020. november 13-án. Fotó: Luca Bruno / MTI/AP

Már a statisztikák is az első hullámot idézik. Pénteken több mint 40 ezer új fertőzöttet regisztráltak, 550 halálesetet jegyeztek, és ilyen adatokra legutóbb áprilisban volt példa. Szerdára az összes eset már átlépte az egymilliós határt, az aktív fertőzötteké pedig a 600 ezret, ami azt jelenti, hogy a hatvanmilliós Olaszország lakosságának egy százaléka igazoltan beteg. Ennek ellenére az ország még nem tért vissza a tavaszi lezáráshoz. Fertőzöttség alapján a régiókat színskálákba sorolják, amelyekre eltérő szabályokat alkalmaznak. Zöld, azaz fertőzésmentes térség már egyáltalán nincs, a hétvégétől több tartomány újabb szigorításokat vezetett be.

HUG OVERDOSE: After over six months of going without human contact, elderly care home residents are beaming with happiness after getting to embrace their relatives again thanks to a special COVID-safe ‘hug room’ in northern Italy. https://t.co/1A3yMxX1It pic.twitter.com/q0jxy0cT7z

— ABC News (@ABC) November 13, 2020

Koronavírus a világban

Japán tudósok: Két év alatti gyermekek ne hordjanak maszkot!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.