A litván rendőrség utakat barikádozott el, hogy betartassák a korlátozásokat

Szívesen utazgatnának a litvánok a korlátozások alatt, de a rendőrség időben felkészült.

Cseke Dóra
2020. 12. 25. 9:23
null
A csütörtöki demonstrációra Lengyelországból és Litvániából is érkeznek sofőrök Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy a karácsonyi és szilveszteri periódus idejére az ország egész területén útzárakat és ellenőrző pontokat állított fel, hogy megakadályozzák az országban a nagy közúti forgalmat és a vírus további terjedését.

A balti államban december 16-a óta tilos a lakóhely elhagyása és a más háztartásban élők közötti összejövetelek szervezése.

A bárokat és az éttermeket már korábban bezárták, csak elvitelre lehet ételt rendelni. A szigorú korlátozás előreláthatólag január 3-ig tart, éppen azért, hogy az év végi ünnepi időszakban a hatóságok meg tudják akadályozni a lakosság vándorlását egyik rokonságtól a másikig. Litvániában jelenleg csak munkavégzés, orvosi vizsgálat vagy temetés miatt engedélyezett az utazás.

– Ennek ellenére eddig 2900 gépjárművet fordítottunk vissza kiinduló helyére, és 91 embert kellet megbírságolnunk egy nap alatt a szabályok megsértése miatt.

A kiróható büntetés minimuma 250 euró – nyilatkozta az AFP hírügynökségnek a litván rendőrség szóvivője, Ramunas Matonis.

Míg a járvány első hullámában Litvánia a legjobban teljesítő országok között volt, mert sikeresen fékezte meg a koronavírus terjedését, addig az év végére a balti állam a kontinens legfertőzöttebb országa lett: az utolsó statisztikák szerint Litvániában százezer főre 1330 fertőzött jut az elmúlt 14 nap átlagát tekintve.

Litvánia népessége 2,8 millió, és eddig 124 ezer embernél mutatták ki a koronavírust és 1186 halálesetet regisztráltak február óta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.