Egy évvel ezelőtt hunyt el Európa első koronavírus-fertőzöttje

Olaszország jelentette az első halottat, aki egy falusi kocsma törzsvendége volt.

2021. 02. 22. 6:30
Bergamo, 2020. március 19. Koporsóba helyezik a koronavírus-járvány áldozatainak holttestét védõmaszkot viselõ dolgozók az észak-olaszországi Bergamóban 2020. március 18-án. Olaszországban eddig 35713 fertõzött személyt regisztráltak és 2978 ember vesztette életét. A járvány terjedésének megfékezése érdekében kijárási korlátozás lépett életbe. MTI/EPA-ANSA/Fotogramma Fotó: Fotogramma
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koszorúzással, faültetéssel és egyházi szertartásokkal emlékeztek tegnap Olaszországban a koronavírus első áldozatára, egy falusi kocsma törzsvendégére. A 77 éves Adriano Trevisan egykor az észak-olaszországi Padovától, nem messze fekvő Vo' településén élt és nyugdíjas évei előtt tetőfedőként dolgozott, szomszédai és ismerősei szerint szeretett kártyázni. Orvosa, Dr. Carlo Petruzzi elmondta, hogy a férfit két hétig kórházban ápolták és nem gondolta volna, hogy koronavírussal fertőződött meg, hiszen nem állt semmilyen kapcsolatban Kínával, ahonnan a világjárvány indult. Akkoriban ez volt az első ismert, a koronavírus miatt bekövetkezett haláleset az egész kontinensen.

Pánikba estek a lakosok, azt hangoztatták, hogy a gyermekeket ki kell venni az iskolákból. Az emberek siettek a boltokba bevásárolni és mindenki orvosi maszkok után kutatott

– emlékezik vissza a tavalyi eseményekre az amerikai Associated Press amerikai hírügynökség helyi tudósítója.

A rá következő napokban és hetekben a szomszédos Lombardia lett a koronavírus epicentruma Olaszországban, és márciusra már világszerte lezárásokkal és utazási korlátozásokkal próbálták megállítani a járványt. Az első olaszországi beteget szintén egy évvel ezelőtt azonosították Lombardia régió Codogno városában: egy 38 éves férfinál mutatták ki a kórokozót.

– Olyan volt, mint egy háború. Ráadásul teljesen egyedül voltunk

– emlékezett vissza a világjárvány tavaszi, első hullámára Giuliano Martini, Vo' település polgármestere, hozzátéve, hogy önkéntes csoportok is alakultak, hogy biztosítsák a városba érkező étel és gyógyszerek elosztását. Az észak-olaszországi település három háziorvosa is karanténba került, a legközelebbi kórház – amely autóval harminc percre van Vo’-tól – pedig zárva volt.

Nem sokkal később a fertőzöttségi mutatók hirtelen emelkedésnek indultak országszerte és hamarosan borzalmas, sokkoló képek árasztották el a médiát: zsúfolásig telt kórházak, földön fekvő betegek, halálosan fáradt orvosok és ürességtől kongó utcák. Az iskolákat és a nem létfontosságú üzleteket bezárták és az emberek csak akkor hagyhatták el házaikat, ha az elengedhetetlen volt.

Bergamo, 2020. március 19.
Koporsóba helyezik a koronavírus-járvány áldozatainak holttestét védőmaszkot viselő dolgozók az észak-olaszországi Bergamóban 2020. március 18-án
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fotogramma

Vo' városa, mely arról volt híres, hogy habár csak 3200 lakosa van, összesen negyvenöt vendéglőt üzemeltet, már csak árnyéka egykori önmagának. A vírus előtt ide jártak az emberek, hogy olyan fontos családi eseményeket ünnepeljenek meg együtt, mint esküvőket, keresztelőket vagy első áldozásokat. Jelenleg azonban a korlátozások miatt ez lehetetlen. A helyi termelőszövetkezeteknek is csökkenteniük kellett a bortermelést, mivel az éttermek bezárása miatt mérséklődött a kereslet. A helyi táncterem, amely még a járvány elején zárt be, azóta sem nyithatott újra.

A 61 milliós Olaszországban ez idáig közel hárommillió beteget azonosítottak, az áldozatok száma pedig hamarosan elérheti a százezret. A statisztikai adatok szerint az európai államban tavaly novemberben volt a legsúlyosabb a helyzet, akkor egy nap alatt több mint negyvenezer beteget is jelentettek. Idén azonban némileg mérséklődtek a számok: míg januárban a tizennyolcezret is elérték a napi új esetszámok, februárban gyakorlatilag minden nap tizenötezer alatti megfertőződést jelentettek a hatóságok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.