Dübörgő oltási kampány a közel-keleti monarchiákban

Az Egyesült Arab Emírségek védettségi igazolványhoz kötné a szolgáltatások igénybe vételének lehetőségét.

2021. 04. 25. 16:12
null
Egy nő a koronavírus elleni oltás második dózisáért jelentkezik Bahrein fővárosában, Manámában. Forrás: REUTERS/Hamad I Mohammed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael után lakosságarányosan a 9,9 millió lakosú Egyesült Arab Emírségekben adták be a világon a legtöbb koronavírus elleni oltást. A teljes népesség több mint fele már megkapta legalább az első dózis oltóanyagot. A térség harmadik legmagasabb oltottsági számokkal rendelkező országa pedig a mintegy 1,7 millió lakost számláló Bahrein, ahol a lakosság közel negyven százaléka megkapta már a vakcinát.

A fertőzöttségi arány január óta lassan, de fokozatosan csökken az Egyesült Arab Emírségekben: korábban négyezer körül volt az egy nap alatt újonnan igazolt fertőzöttek legmagasabb száma, ezt a számot már rendszeresen kétezer alatt mérik. A halálozási arány pedig mindig is alacsony volt, a csúcson napi húsz ember esett a koronavírus áldozatául, szombaton ketten. Bahreinben ugyanakkor a többi országban tapasztaltakkal szemben éppenséggel növekszik a fertőzöttek napi száma: a januárban regisztrált 200-300 esethez képest az elmúlt napokban több mint ezer új fertőzöttet jegyeztek fel. A hatóságok a növekedést annak tudják be, hogy az emberek kevésbé óvatosak, nem veszik figyelembe a higiéniai előírásokat és egyre több a személyes kontaktus.

Oltottsághoz kötött szolgáltatások

Az Egyesült Arab Emírségekben az egészségügyi minisztérium a héten arra hívta fel a figyelmet, hogy akik nemet mondanak az oltásra, veszélyeztetik saját családjukat és közösségüket, így szóba került különböző korlátozások bevezetése számukra.

– Szigorú intézkedések bevezetését fontolgatjuk, melyek a be nem oltott személyeket érintenék. Szóba került például bizonyos közösségi terek látogatásának, illetve egyes szolgáltatásokhoz való hozzáférés korlátozása a lakosság egészségének biztosítása érdekében

– jelentette be Szaif al-Daheri, a nemzeti vészhelyzeti hatóság szóvivője.

Európai család nyaral az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városában, Dubajban
Fotó: Reuters / Rula Rouhana

A közlemény azonban nemcsak a lakosságot, hanem a vezető politikusokat is megosztotta, sokan nem értik, miért kell korlátozásokkal együtt élniük a magas oltottsági arányok és a beutazáshoz szükséges negatív koronavírustesztek ellenére. Manal al-Maktum, az uralkodó család tagja arról írt közösségi oldalán, hogy az oltásnak személyes döntésnek kellene lennie és nem szabadna a beoltottaknak különböző kedvezményeket kapniuk.

Az arab ország oltási kampányát a héten terjesztették ki a 16 évesekre is, a kormány honlapja szerint a lakosok a Sinopharm, a Pfizer–BioNTech, a Szputnyik V és az Oxford–AstraZeneca vakcináit kaphatják meg.

Oltási igazolások kölcsönös elismerése

Bahrein a héten kötött megállapodást Izraellel, miszerint elfogadják mindkét ország oltási igazolásait, így a két állam között a karanténmentes utazást is lehetővé teszik a védettségi igazolványokkal rendelkezőknek.

Egy nő a koronavírus elleni oltás második dózisáért jelentkezik Bahrein fővárosában, Manámában
Fotó: Reuters/Hamad I Mohammed

Szigorították a beutazást Indiából, Pakisztánból és Bangladesből az ottani súlyos koronavírus-helyzetekre hivatkozva. A közel 1,7 milliós lakosság mintegy harmada ebből a három országból származik, április 27-től pedig már csak akkor léphetnek be a monarchiába, ha 48 órával indulás előtt negatív koronavírusteszttel rendelkeznek. Bahrein február közepén vezette be, hogy az országba érkezéskor, öt nappal később, majd ismét öt nap múlva, összesen három tesztet kell elvégezni. Ez az intézkedés a helyiekre és a külföldiekre egyaránt érvényes. A királyság – a térség többi államához hasonlóan – a Sinopharm, a Pfizer–BioNTech, a Szputnyik V és az Oxford–AstraZeneca vakcináit hagyta jóvá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.