időjárás 11°C Emőke 2023. március 23.
logo

Nem győzték meg az EU-t a vakcinák szabadalmának a feloldásáról

Magyar Nemzet
2021.05.08. 18:05
Nem győzték meg az EU-t a vakcinák szabadalmának a feloldásáról

Véget ért az uniós állam- és kormányfők informális találkozója Portóban. A csúcsértekezlet második napjáról Orbán Viktor ismét a közösségi oldalán jelentkezett be: a miniszterelnök a Facebookon megosztott fotóját az „Oltás, oltás, oltás. Ezen múlik, hogy mikor indíthatjuk újra a gazdaságainkat” mondattal kommentálta. Később egyéb fotókat is megosztott az egyeztetésről: ezeken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel és Emmanuel Macron francia elnökkel beszélget.

COVID 2/180. EU-csúcs, második nap. Oltás, oltás, oltás. Ezen múlik, hogy mikor indíthatjuk újra a...

Közzétette: Orbán Viktor2021. május 8., szombat

Az állam- és kormányfők a szociális kérdésekre fókuszáló találkozója első, pénteki napjának az eredményeként elfogadták a portói nyilatkozatot, amiről itt és itt írtunk részletesen. Szombaton Narendra Modi indiai miniszterelnökkel videókapcsolaton keresztül folytattak megbeszélést, és két – a stratégiai partnerség megerősítéséről, valamint a szabadkereskedelmi megállapodást célzó tárgyalások folytatásáról szóló – nyilatkozatot is elfogadtak.

Macron és Merkel is szkeptikus

A legégetőbb kérdések ugyanakkor továbbra is a koronavírus-helyzetre vonatkoztak. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az értekezlet utáni sajtónyilatkozatában üdvözölte, hogy fellendült az uniós oltási kampány: mint arra emlékeztetett, már az európai lakosság több mint negyede megkapta az első dózist. Az oltóanyagok szabadalmának a felfüggesztéséről szólva elmondta:

az unió nyitott az erről szóló egyeztetésekre, „360 fokos képet” kell azonban kapniuk a javaslatról.

A Fehér Ház a héten jelentette ki, hogy támogatja a Covid–19-oltásokra vonatkozó szabadalmi felmentést, hogy a világ legszegényebb országai is megkezdhessék a gyártást. Az Egészségügyi Világszervezet is üdvözölte a kezdeményezést.

– Ez rövid és közepes távon nem jelenthet megoldást – hangoztatta a német politikus Portóban, aki az EU globális szolidaritását méltatta, mondván: csak eddig kétszázmillió dózist exportáltak a blokkon kívülre. Annak a véleményének is hangot adott, hogy

amennyiben a világ többi, nagy gyártási kapacitással rendelkező hatalma is oltóanyagot juttatna a hiánnyal küzdő országoknak, orvosolható lenne a helyzet.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is ezen a véleményen volt: a volt belga miniszterelnök szerint az EU tovább akar egyeztetni a szabadalmak ügyéről. – A koronavírus elleni oltóanyagok szabadalmának a felfüggesztése önmagában nem jelent megoldást – ismételte meg a korábban is hangoztatott álláspontját. Emmanuel Macron a találkozón ugyancsak amellett érvelt, hogy nem a szellemi tulajdonjog, hanem a gyártási kapacitás korlátozottsága okozza a globális hiányt. Az angolszász országoknak odaszólva elmondta: előbb nekik kellene feloldaniuk az exportkorlátozásaikat. Angela Merkel német kancellár a találkozó utáni berlini tájékoztatóján szintén azt mondta, hogy nem a szabadalmak feloldása a megoldás. Mint fogalmazott, a gyártás növelése, a licencek és a harmadik országokkal való együttműködés útján lehet előrelépést elérni.

Júniusra ígérik az EU-s igazolványt

A vezetők a hamarosan bevezetendő Covid-igazolványokról elmondták, hogy azok technikai előkészületei jól haladnak, így valószínűleg júniusra már készen áll az egységes európai rendszer. Ursula von der Leyen szerint a digitális és papíralapú formában is elkészülő dokumentációról már e hónapban megállapodhatnak a tagállamokkal és az Európai Parlamenttel.

Az állam- és kormányfők, valamint az uniós vezetők Portóban Fotó: Európai Tanács

 

Portói csúcs

Ausztria és Magyarország sem támogatja az európai minimálbért

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.