időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Az EU-csúcson örömmel fogadták a Sinopharmról szóló döntést

Magyar Nemzet
2021.05.08. 09:45
Az EU-csúcson örömmel fogadták a Sinopharmról szóló döntést

„Örömmel fogadta mindenki az Egészségügyi Világszervezet döntését, hogy egy újabb vakcinát – a Sinopharmot” – minősítettek biztonságosnak

– erről Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videóüzenetében számolt be, miután véget ért a portói szociális EU-csúcs első hivatalos napja. A kormányfő szerint mivel az oltási kampány hatékonyságán múlik minden, az országvezetők egyetértettek abban, hogy

az oltásellenes hangokkal szemben fel kell lépni.

„Próbálunk mindenkit meggyőzni Európában, hogy vegye fel az oltást. Ezen múlik, hogy mikor indíthatjuk újra a gazdaságainkat” – húzta alá Orbán Viktor.

Kiemelkedő magyar eredmények

Ahogy arról lapunk is írt korábban, a portói informális csúcsértekezlet a koronavírus-járvány európai berobbanása óta az első olyan csúcstalálkozó, amelyre személyesen és Brüsszelen kívül kerül sor. A vezetők pénteken szociális kérdésekkel foglalkozó magas szintű konferencián vettek részt, majd a járvány utáni helyreállításról egyeztettek, szombaton pedig az oktatás és készségfejlesztés, a munkahelyteremtés kérdéseit veszik górcső alá. Végül online megbeszélést folytatnak Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, az unió Indiához fűződő, elsősorban kereskedelmi kapcsolatainak és stratégai partnerségének a megerősítéséről.

Az állam- és kormányfők a szociális konferenciát követően, péntek éjjel nyilatkozatot fogadtak el, ebben elkötelezték magukat a szociális jogok európai pillére céljainak 2030-ra kitűzött megvalósítása mellett. A célszámaik között szerepel, hogy

2030-ra a felnőttlakosság 78 százaléka foglalkoztatott lesz, legalább 60 százalékuk pedig évente részt vesz valamilyen képzésen.

Szintén 2030-ra kitűzött cél, hogy a 2019-es adatokhoz képest összesen tizenötmillió fővel csökkentenék a szegénységben élők, valamint a társadalmi kirekesztés sújtotta polgárok számát, beleértve legalább ötmillió gyermeket. António Costa, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Portugália miniszterelnöke, a portói esemény házigazdája a tervvel kapcsolatosan péntek este azt hangoztatta: mindaddig nem vagyunk biztonságban, ameddig nincs mindenki biztonságban. „A szociális Európa csak akkor lehet sikeres, ha a törekvéseket méltányos, emberközpontú szakpolitikák kialakítása kíséri” – húzta alá.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetnek a helyszínről nyilatkozott, többek között a kitűzött célszámokról. Mint arra felhívta a figyelmet: míg a portói nyilatkozat az uniós foglalkoztatottság mértékét 78 százalékosra ígéri 2030-ra, Magyarország esetében a mutató már most hetvenöt százalék körül jár. „Okkal lehetünk tehát ambiciózusak. Gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottságot, nyolcvanöt százalék körüli arányt tűztük ki célként. Ugyanez a tendencia a felnőttképzés terén, itt is jóval az uniós átlag felett járunk” – húzta alá a magyar eredményekről szólva.

A társadalmi távolságtartásra ügyelve egyeztettek az országvezetők Forrás: Európai Tanács

 

Portói csúcs

Nem győzték meg az EU-t a vakcinák szabadalmának a feloldásáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.