időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Orbán Viktor: Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ

Magyar Nemzet
2021.05.07. 14:07
Orbán Viktor: Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ

A miniszterelnök a szociális kérdésekre fókuszáló EU-csúcsértekezleten vesz részt Portóban, ahonnan pénteken Facebook-posztban jelentkezett be. Mint azt videóüzenetében mondta,

Európa biztonsága az emberek beoltottságától függ.

„Hogyan tehetjük szociálisan biztonságossá Európát? – ez a kérdés. A magyar válasz szerint úgy, ha minden európai polgár oltáshoz jut. Ha nincs oltás, a járvány megbetegíti az embereket, ők elveszítik az állásukat, és nem tudják fenntartani a családjukat” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette:

az európai szociális helyzet kulcskérdése, hogy minden európai polgárnak biztosított legyen a vakcinához való hozzájutás.

Orbán Vikor szerint Portóban „van mit mondanunk”, hiszen Magyarországon az élet szinte teljesen kinyitott, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők visszakapták a szabadságukat. „De ez sok európai országban még nem így van” – húzta alá a miniszterelnök, aki azt is elmondta:

az EU-csúcson javasolni fogja, hogy egész Európában fogadjanak el minden, bizonyítottan hatékony és biztonságos vakcinát, és gyorsítsák fel az oltás folyamatát.

A kormányfő vezette magyar delegáció – Varga Judit igazságügyi miniszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter – már tegnap Portugáliába érkezett. Orbán Viktor szlovén kollégájával, Janez Janša miniszterelnökkel is tárgyalt tegnap, a találkozó témája a járványügyi védekezés, az oltás nélkülözhetetlen szerepe volt.

A portói informális csúcsértekezlet a koronavírus-járvány európai berobbanása óta az első olyan csúcstalálkozó, amelyre személyesen és Brüsszelen kívül kerül sor. A vezetők pénteken szociális kérdésekkel foglalkozó magas szintű konferencián vesznek részt, szombaton pedig a Covid utáni helyreállítás, az oktatás és készségfejlesztés, a munkahelyteremtés kérdéseit veszik górcső alá. Az egyeztetés második részében online megbeszélést folytatnak Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, az unió Indiához fűződő, elsősorban kereskedelmi kapcsolatainak és stratégai partnerségének a megerősítéséről.

A találkozó pénteki megnyitóján az uniós intézmények vezetői Portó városának kulcsait kapták kézhez ünnepélyesen.

Portói csúcs

Nem győzték meg az EU-t a vakcinák szabadalmának a feloldásáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.