Az EU az ellenőrizetlen migráció veszélyére figyelmeztet

Pénzügyi támogatást kapnának Afganisztán szomszédai és a lehetséges tranzitállamok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 08. 30. 20:27
A tálibok elől menekülők tábora egy kabuli közparkban MTI/EPA/Hedajatullah Amid Fotó: Hedajatullah Amid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió az Afganisztánnal szomszédos és a lehetséges tranzitállamok további pénzügyi támogatásával venné elejét annak, hogy nagyszabású menekülthullám induljon el a dél-ázsiai országból Európa felé – derül ki az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozása elé terjesztendő tervezetből, amelyből a hírügynökségek hétfő este ismertettek részleteket.

Az EU eltökélt abban, hogy megakadályozzon egy újbóli ellenőrizetlen, nagyszabású illegális bevándorlási hullámot Európa felé

– olvasható a dokumentumban, amely a többi között az Afganisztánból kimenekített helyi segítők biztonsági ellenőrzéséről is rendelkezik. A tervezet közvetve hivatkozik a 2015-ös migránsválságra. „A múltbeli tapasztalatok alapján az EU-nak összehangolt és rendezett választ kell előkészíteni a lehetséges migrációs folyamatokra” – fogalmaz a dokumentum.

Afganisztán szomszédai, illetve a tranzitországok, amelyek nagyszámú migránst és menekültet fogadnak be, az elképzelések szerint támogatásokat kapnának, az emberek biztonságos és megfelelő elhelyezéséhez, illetve tartós megélhetést biztosítva számukra a befogadó közösségekben.

A tervezet szerint szavatolni kell azt is, hogy az afganisztáni helyzet ne váljon biztonsági fenyegetéssé az uniós állampolgárok számára, ezért a bevándorlók megfelelő biztonsági ellenőrzésére lesz szükség. Az uniós belügyminiszterek kedden rendkívüli ülésen tanácskoznak az afganisztáni helyzetről. A dél-ázsiai országban a radikális iszlamista tálibok kerültek hatalomra, a nyugati államok a kabuli repülőtéren kaotikus állapotok között próbálják kimenekíteni állampolgáraikat és helyi segítőiket.

Borítókép: a tálibok elől menekülők tábora egy kabuli közparkban
Fotó: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.