Szakértő: túl alacsony az átoltottság Németországban

Christian Drosten szerint újabb korlátozásokra kell számítani ősszel, ha nem gyorsul fel az oltakozás.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 02. 14:44
null
Járművezető orrából vesznek mintát Drezdában Fotó: MTI/AP/Jens Meyer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl kevesen rendelkeznek védőoltással az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) ellen Németországban, ezért ősszel ismét korlátozásokra lehet szükség – mondta az egyik legtekintélyesebb német járványügyi szakember egy csütörtöki interjúban. Christian Drosten, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a durván 61 százalékos átoltottság messze nem elég a járvány erősödő, negyedik hullámának feltartóztatásához.

– Ezzel az (átoltottsági) aránnyal nem vághatunk neki az ősznek

– mondta a szakember.

Kifejtette, hogy a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb delta vírusváltozat szétterjedése miatt a hatvan feletti korosztályban 90 százalékos, a hatvan alattiaknál pedig 85 százalékos átoltottságot kell elérni a járvány megállításához. „A 12 év alatti gyerekeknél –- akik még nem kaphatnak oltást – a rendszeres, heti többszöri iskolai teszteléssel kell megelőzni a járványkitöréseket” – tette hozzá. Aláhúzta, hogy a lakosság egyre kevésbé fogadja el az oltást, ami „nagy baj”.

– Az oltási kampány lassulása miatt azzal kell számolni, hogy októberben és novemberben ismét korlátozni kell majd a fertőzésveszéllyel járó érintkezéseket, egymás közti kapcsolatokat

– hívta fel a figyelmet Christian Drosten.

A szövetségi kormány összesítése szerint csütörtökig – az oltási kampány 251 napja alatt – 102,2 millió adag vakcinát adtak be Németországban. Legalább egy adagot a lakosság 65,5 százaléka, 54 442 242 ember kapott. Teljes oltással a lakosság 60,9 százaléka, 50 600 451 ember rendelkezik.  A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 13 715 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ez csaknem tízszázalékos emelkedés az egy héttel korábbi 12 626-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 970 102 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban. A Covid–19-cel összefüggésben egy nap alatt 33 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92 256-ra emelkedett.

Borítókép: Egy járművezető orrából vesz vizsgálati mintát egy vöröskeresztes önkéntes a Drezdában létesített autós tesztállomás megnyitásának napján, 2020. április 15-én
Fotó: MTI/AP/Jens Meyer

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.