időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

Szijjártó Péter: Magyarország erős EU-ban érdekelt, de az uniónak változnia kell

Forrás: MTI
2021.09.04. 14:24 2021.09.04. 16:27
Szijjártó Péter: Magyarország erős EU-ban érdekelt, de az uniónak változnia kell

Magyarország abban érdekelt, hogy az Európai Unió erős legyen, de ennek érdekében a szövetségnek is változnia kell – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári piknik elnevezésű rendezvénye előtt újságíróknak.

Szijjártó Péter a találkozónak helyet adó Dobozy-kúriánál hozzátette: Magyarország exportjának 77-78 százaléka az EU-ba irányul, az ország érdeke az uniós tagság, és az EU-nak is érdeke a magyar tagság.

Kérdésre válaszolva kijelentette: ma is az ország európai uniós tagságára szavazna.

Elmondta, hogy az EU külügyminisztereinek pénteki szlovéniai tanácskozásán azt tapasztalta:

nem sikerült megérteni azt, hogy 2015-ben az EU eddigi legnagyobb kihívását, válságát okozták azzal, hogy korlátozás nélkül hívtak migránsokat. Most ugyanez történik a nagyok részéről, bár egyre többen vagyunk, akik ez ellen nyíltan meg mertek szólalni

– fogalmazott.

Közölte: a V4-ek továbbra is a legerősebb szövetséget alkotják az EU-n belül annak ellenére, hogy vannak kísérletek, amelyek próbálják gyengíteni az összefogást.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva reagált a magyar labdarúgó-válogatott Anglia elleni csütörtöki budapesti mérkőzésén történtekre.

Azt mondta, fel kell lépni a rasszista megnyilvánulások, a magyarokat érintő bántó általánosítás és a kettős mérce ellen.

Fel kell lépni az ellen is, hogy ellenséges, rasszista hangulatról beszéljenek a budapesti mérkőzéssel kapcsolatban – közölte.

Voltak rasszista megnyilvánulások, de ennek alapján 60-70 ezer ember viselkedését minősíteni képtelenség

– fogalmazott a miniszter.

Borítókép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Kötcse

Orbán Viktor: Újra együtt!

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.