időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Állótapssal búcsúztatta Angela Merkelt az Európai Tanács

Judi Tamara (Mediaworks–Hírcentrum, Brüsszel)
2021.10.22. 15:22 2021.10.22. 16:26
Állótapssal búcsúztatta Angela Merkelt az Európai Tanács

Állótapssal, méltató szavakkal és ajándékkal búcsúztatták Angela Merkelt az EU-csúcs második napján. A hamarosan leköszönő kancellár tizenhat év alatt összesen százhét uniós csúcsértekezleten vett részt, ezzel igazi rekordernek számít a brüsszeli buborékban. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ajándékkal is meglepte a távozó országvezetőket. Merkel mellett az utolsó miniszterelnöki heteit töltő Stefan Lövfen svéd kormányfő is 

az Európa-épületet, a brüsszeli csúcstalálkozók csak űrtojásként emlegetett helyszínét szimbolizáló üvegdíszt kapott. 

Mint azt az Európai Tanács sajtószolgálata közölte, a tárgyakat a leköszönő országvezetők személyére szabták. 

Angela Merkel megkapja a búcsúajándékát Fotó: Európai Tanács/Dario Pignatelli

Merkel távozása alapjaiban meghatározta a vezetői értekezlet hangulatát, az EU-csúcsra érkezők közül többen is méltatták a politikai teljesítményét. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök kompromisszumgépezetnek nevezte a kancellárt, aki szerinte a legnehezebb esetekben is kiutat tudott találni a politikai patthelyzetekből. Alexander Schallenberg osztrák kancellár szerint mindig meghatározó, hogy Németország mit gondol az uniós ügyekről, milyen álláspontot képvisel azokban, így magától értetődően fontos lesz a berlini váltás. Mint azt mondta, Merkel pedig maga volt a béke, a nyugvópont az unióban. Ő kétségtelenül egy nagy európai–  zárta doorstep nyilatkozatát. Alexander De Croo belga miniszterelnök ugyancsak Merkellel kapcsolatban arról beszélt: nehéz időszakokban is megmutatta, hogy milyen az emberséges és jó irány. 

Diplomáciai források szerint Charles Michel zárt ajtók mögött sem használt a kollégáiénál kisebb szavakat. Szerinte

az EU-csúcsok Merkel nélkül olyanok lesznek, mint Róma lenne a Vatikán vagy Párizs az Eiffel-torony nélkül. 

(A következő uniós vezetői értekezlet decemberben lesz, emiatt búcsúztatták el már most az addigra nagy valószínűséggel leköszönő Merkelt és Lövfent. A svéd miniszterelnök korábban bejelentette novemberi távozását a hatalomból. Merkelről pedig évek óta tudvalévő, hogy az idei németországi választások után visszavonul a politikától – a szerk.)

Borítókép: Az Európai Tanács búcsúztatja Merkelt Fotó: EU Tanács

EU-csúcs

Orbán Viktor szerint hazánk energiaellátása biztosítva van

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.