Állótapssal búcsúztatta Angela Merkelt az Európai Tanács

Mint Párizs lenne az Eiffel-torony nélkül, olyanok lesznek a kancellár nélkül az EU-s csúcsértekezletek, mondta Charles Michel.

Judi Tamara (Mediaworks–Hírcentrum, Brüsszel)
2021. 10. 22. 15:22
Fotó: Dario Pignatelli Forrás: Európai Tanács
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állótapssal, méltató szavakkal és ajándékkal búcsúztatták Angela Merkelt az EU-csúcs második napján. A hamarosan leköszönő kancellár tizenhat év alatt összesen százhét uniós csúcsértekezleten vett részt, ezzel igazi rekordernek számít a brüsszeli buborékban. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ajándékkal is meglepte a távozó országvezetőket. Merkel mellett az utolsó miniszterelnöki heteit töltő Stefan Lövfen svéd kormányfő is 

az Európa-épületet, a brüsszeli csúcstalálkozók csak űrtojásként emlegetett helyszínét szimbolizáló üvegdíszt kapott. 

Mint azt az Európai Tanács sajtószolgálata közölte, a tárgyakat a leköszönő országvezetők személyére szabták. 

Angela Merkel megkapja a búcsúajándékát Fotó: Európai Tanács/Dario Pignatelli

Merkel távozása alapjaiban meghatározta a vezetői értekezlet hangulatát, az EU-csúcsra érkezők közül többen is méltatták a politikai teljesítményét. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök kompromisszumgépezetnek nevezte a kancellárt, aki szerinte a legnehezebb esetekben is kiutat tudott találni a politikai patthelyzetekből. Alexander Schallenberg osztrák kancellár szerint mindig meghatározó, hogy Németország mit gondol az uniós ügyekről, milyen álláspontot képvisel azokban, így magától értetődően fontos lesz a berlini váltás. Mint azt mondta, Merkel pedig maga volt a béke, a nyugvópont az unióban. Ő kétségtelenül egy nagy európai–  zárta doorstep nyilatkozatát. Alexander De Croo belga miniszterelnök ugyancsak Merkellel kapcsolatban arról beszélt: nehéz időszakokban is megmutatta, hogy milyen az emberséges és jó irány. 

Diplomáciai források szerint Charles Michel zárt ajtók mögött sem használt a kollégáiénál kisebb szavakat. Szerinte

az EU-csúcsok Merkel nélkül olyanok lesznek, mint Róma lenne a Vatikán vagy Párizs az Eiffel-torony nélkül. 

(A következő uniós vezetői értekezlet decemberben lesz, emiatt búcsúztatták el már most az addigra nagy valószínűséggel leköszönő Merkelt és Lövfent. A svéd miniszterelnök korábban bejelentette novemberi távozását a hatalomból. Merkelről pedig évek óta tudvalévő, hogy az idei németországi választások után visszavonul a politikától – a szerk.)

Borítókép: Az Európai Tanács búcsúztatja Merkelt Fotó: EU Tanács

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.