Szijjártó Péter elmondta, kap-e még pénzt Ukrajna az Európai Békekereten keresztül

Az Ukrajnának szánt forrásokat nem fegyverszállításra, hanem az ukrán állam működésére fordítják – mondta pénteki sajtótájékoztatóján a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

2024. 02. 02. 12:24
null
Fotó: MARTON_KIRALY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ami az Európai Tanács tegnapi ülését illeti, én azt gondolom, hogy nagy magyar siker született” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy brüsszeli sajtótájékoztatón. 

Hiszen egy, az egész Európai Uniót feszítő rendkívüli feszültségeket teremtő helyzetben sikerült minden egyes célkitűzésünket teljesíteni

– indokolta állítását a tárcavezető. Az előzetes célkitűzések közül azt említette, hogy a visszatartott magyar források ne kerülhessenek Ukrajnába és hogy biztosíték legyen arra, hogy a támogatás elköltése a megállapodás alapján történjen. A tárcavezető szintén sikerként értékelte, hogy a források, amelyekről a döntés született nem a fegyverszállításokat, hanem az ukrán állam működését támogatják majd.

Az Európai Tanács rendkívüli ülésén megszületett döntés mellett, attól függetlenül zajlik azonban egy tárgyalás az Európai Békekeret kérdéséről, erről beszélt Orbán Viktor kormányfő is péntek reggeli rádióinterjújában. Szijjártó Péter elmondta, hogy két szálon fut a tárgyalás az Európai Békekeret kapcsán:

  • Egyrészt kérdés, hogy növeljék-e az eszköz keretét ötmilliárd euróval, hogy újabb fegyverszállításokra kerülhessen sor, 
  • Másrészt asztalon van az a felvetés, hogy a korábban Ukrajnának leszállított fegyverek ellenértékét más európai uniós tagországok félmilliárd euró értékben visszakérhessék az Európai Uniótól.

Az első pont kapcsán a magyar kormány teljes elzárkózásáról tájékoztatott Szijjártó Péter, a második javaslatot pedig az ukrán ígéret – hogy a magyar gazdaság szempontjából fontos, Ukrajnában is tevékenykedő vállalatok számára fair körülményeket biztosítsanak – függvényébe helyezte. „Meglátjuk, hogy ez így történik-e és majd akkor meglátjuk, hogy kell-e változtatnunk azon az álláspontunkon, hogy a félmilliárd eurós összeget kiengedjük” – mondta.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az európai, a csendes-óceáni és a délkelet-ázsiai országok külügyminisztereinek brüsszeli találkozójára indul Budapestről (Forrás: X/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.