EU-csúcs: Megszületett a döntés Ukrajna támogatásáról, kompromisszumra kényszerült az EU

Hiábavaló volt a zsarolás, alkut kellett kötni Magyarországgal.

2024. 02. 01. 11:42
ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2024. február 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. február 1-jén. Mellette Luc Frieden luxemburgi miniszterelnök (j2). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Megszületett a megállapodásunk” – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X felületén elsőként. 

A bejegyzés hat perccel az ülés megkezdése után érkezett.

Mind a 27 vezető megállapodott abban, hogy az uniós költségvetésen belül további 50 milliárd eurós támogatási csomagot nyújtanak Ukrajnának

– írja Charles Michel.

Európai Tanács következtetései szerint a 2024-2027 közötti időszakra megítélt forrás összege nem haladhatja meg az 50 milliárd eurót, amelyből 

  • 33 milliárd euró hitelek formájában (ezt az Ukrajnának 2027 végéig nyújtandó pénzügyi támogatásra vonatkozó, a felső határokat meghaladó, meglévő uniós költségvetési garancia 2027-ig történő meghosszabbításával garantálnák).
  • 17 milliárd euró vissza nem térítendő támogatások formájában (a 2021-27-es többéves pénzügyi keret (MFF) felső határain felül létrehozott új tematikus eszköz, az Ukrajna tartalék keretében. Ez tartalmazhatja majd az Orosz Központi Bank immobilizált eszközeiből származó rendkívüli bevételeket.)

 

Teljesült Magyarország ajánlata

Szintén az Európai Tanács következtetéseiből derül ki az is, hogy az Európai Tanács az ukrán eszköz végrehajtásáról minden évben vitát tart majd, az Európai Bizottság éves jelentése alapján.

Ez kiegészül azzal a biztosítékkal, hogy a Tanács minősített többséggel végrehajtási határozatot fogad el az Ukrajna-terv elfogadásáról és módosításáról, valamint a Bizottság vonatkozó értékelései és javaslatai alapján a kifizetések jóváhagyásáról és felfüggesztéséről.

Orbán Viktor a Facebookon közzétett bejegyzésében is azt hangsúlyozta, hogy végül sikerült kitárgyalni egy olyan ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek ésszerű felhasználását, és garanciát jelent arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába.

A bejelentést Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is üdvözölte.

Hálás vagyok Charles Michelnek és az EU vezetőinek, hogy létrehozták a 2024–2027 közötti időszakra szóló 50 milliárd eurós ukrán hitelkeretet

– írta.

Zelenszkij mellett az uniós tagállamok vezetői is sorra hírül adták a fejleményeket. Közülük Ulf Kristersson svéd miniszterelnök tűnt ki a sorból, ő ezt a lépést az USA-nak címezte.

Szerinte  az Egyesült Államoknak is erős jelzést küldenek arról, hogy Európa egységesen kiáll Kijev mellett, és azt szeretné, ha Washington is folytatná a támogatását.

Várhatóan a svéd kormányfő egyeztetni fog Orbán Viktorral Brüsszelben, ám előreláthatólag nem fog szó esni a svéd NATO-tagságról, Kirstersson budapesti útjának időpontja viszont szóba kerülhet.

Borítókép: Orbán Viktor magyar miniszterelnök az EU-csúcson (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.