Orbán Viktort idézte a nemzetközi sajtó

A tegnapi brüsszeli csúcs fontosságáról is írnak a lapok.

2024. 02. 02. 11:24
HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor; ÓDOR Bálint Dávid
Brüsszel, 2023. december 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben a második napon, 2023. december 15-én. Balról Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője, jobbról Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters Orbán Viktor péntek reggeli rádiós interjújából kiemeli, hogy a magyar miniszterelnök elment a falig, és azt is hangsúlyozta, hogy nem küldünk fegyvert Ukrajnába.

A lap arról is ír, hogy Orbán megismételte: meg kell kezdeni a béketárgyalásokat Ukrajna és Oroszország között, mivel két év telt el a háború kezdete óta, és az idő az oroszok oldalán áll.

„Ha ez az egyezség nem jött volna létre, és Magyarország továbbra is élt volna vétójogával, akkor 26 tagállam beleegyezett volna, hogy Ukrajnának küldje a pénzt, és elvitte volna a Magyarországra szánt összeget, és elküldte volna Ukrajnának. Nos, miért lett volna ez jó?” – idézi a lap Orbán Viktort.

A Politico is az egyezség fontosságáról ír, és kiemeli, hogy ehhez az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni és Emmanuel Macron francia elnök tárgyalóképességére is szükség volt, azért, hogy híd lehessenek Magyarország és a háborúpárti politikusok között. 

Macron soha nem legyőzni akarta Orbán Viktort, hanem bevonni a tárgyalásokba

− írja a lap.

A Guardian pedig kiemelte a cikkében, hogy az üzenet egyértelmű: Oroszország nem számíthat arra, hogy az európaiak belefáradnak Ukrajna támogatásába.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön egy Facebookon-bejegyzésben értékelte az Európai Tanács rendkívüli ülésén meghozott döntést. Mint írta: „Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit a bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki. És attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére” – fogalmazott a magyar kormányfő.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.