Németországban is felbukkant az omikron variáns

Az új variánst egy Dél-Afrikából hazatérő házaspárnál mutatták ki először.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 28. 9:16
Frankfurt, 2021. november 15. A koronavírus elleni védőoltás felvételére váró emberek egy frankfurti oltóközpont előtt 2021. november 15-én. Németországban az utóbbi hetekben példátlanul felerősödött a koronavírus-járvány. Az újonnan regisztrált fertőződések napi számának gyors növekedése túlterheléssel fenyegeti az egészségügyi ellátórendszert. A járvány lassítására szolgáló új szabályokról november 18-án dönt a német szövetségi parlament (Bundestag). MTI/AP/Michael Probst Fotó: Michael Probst Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban is felbukkant az omikron variáns, a koronavírus Dél-Afrikából indult változatát két ember szervezetében mutatták ki 

− jelentették be szombaton Münchenben.

A világjárványt okozó vírus legújabb változatát egy házaspárnál mutatták ki. Szerdán érkeztek haza Bajorország tartományba hosszabb dél-afrikai tartózkodás után. Amikor fertőzésre utaló tüneteket tapasztaltak, megvizsgáltatták magukat. A PCR-teszt mindkettőjük esetében pozitív volt. A mintákat szombaton tovább vizsgálták a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem higiéniai és orvosi mikrobiológiai intézetében. 

A vizsgálat mindkét esetben az omikron változat jelenlétét mutatta ki

 − mondta Klaus Holetschek tartományi egészségügyi miniszter a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak. A mintákon a napokban az úgynevezett génszekvencia-vizsgálatot is elvégzik, de az eddigi eredmények alapján is egyértelmű, hogy a hazaérkezésük óta karanténban lévő házaspár az omikronnal fertőződött meg − tette hozzá  Oliver Keppler, az egyetem kutatója.

A házaspár esete az első igazolt fertőződés az omikron variánssal Németországban.

Három omikron-gyanús fertőződést még vizsgálnak. Egy péntek este a dél-afrikai Fokvárosból Münchenbe érkezett repülőjárat két utasánál ugyancsak kimutatták a vírust, és még vizsgálják, hogy melyik változat jutott be a szervezetükbe. Hessen tartományban is elemeznek egy pozitív mintát, amelyet szintén egy Dél-Afrikából hazatért utazótól vettek.

Az ügyvezető szövetségi kormány az első adatok szerint rendkívül fertőzőképes variáns megjelenése miatt a veszélyes vírusváltozatokkal sújtott területek közé sorolta Dél-Afrikát és térségét, azaz Namíbiát, Botswanát, Zimbabwét, Mozambikot, Malawit, Eswatinit és Lesothót. A besorolás a többi között azzal jár, hogy a légitársaságok csak német állampolgárokat és Németországban élő külföldieket szállíthatnak a régióból Németországba, és nekik is karanténba kell vonulniuk 14 napra, akkor is, ha be vannak oltva és nem mutatható ki szervezetükben a kórokozó.

Borítókép: A koronavírus elleni védőoltás felvételére váró emberek egy frankfurti oltóközpont előtt 2021. november 15-én (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.