időjárás 17°C Hella 2022. május 27.
logo

Románia csak európaiakat enged be a dél-afrikai térségből

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.28. 10:00
Románia csak európaiakat enged be a dél-afrikai térségből

Románia a dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Közösség és Svájc állampolgárait engedi be területére, számukra pedig tesztelési és 14 napos karanténkötelezettséget írt elő, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva.

Erről szombaton döntött a járványügyi operatív törzs a koronavírus új, az eddigieknél fertőzőképesebb, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt. A korlátozást az EU ajánlásaira és az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetéseire hivatkozva vezették be hét országra: 

Botswanára, Szváziföldre, Lesothóra, Mozambikra, Namíbiára, a Dél-afrikai Köztársaságra és Zimbabwéra. Az intézkedés vasárnaptól hatályos.

A térségből érkező európai utasoknak érkezéskor és a nyolcadik napon PCR-tesztet kell végezniük: amennyiben mindkettő negatív, a tizedik napon elhagyhatják a karantént. Az intézkedést bejelentő Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint nem lehet kizárni, hogy az új vírusvariáns Romániában is megjelenik. Egyelőre nem sokat tudnak róla, csak azt, hogy az eddigieknél ragályosabb. 

A román miniszter szerint három hét elteltével várhatók az első tanulmányok arról, hogy hatásosak-e a most használatos vakcinák az omikron ellen.

Románia egyébként a járvány negyedik hullámának – amely több mint húszezer áldozatot követelt –  leszálló ágában van. A szombati összegzés szerint az utóbbi 24 órában 1727 új fertőzést diagnosztizáltak és 161 beteg vesztette életét. Az egészségügyi hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy legkésőbb januárban Romániát is eléri a járvány – Nyugat- és Közép-Európában már rengeteg fertőzést produkáló – ötödik hulláma, és az ország csak úgy korlátozhatja a halálozások és súlyos megbetegedések számát, ha növelni tudják az átoltottságot.

A 19,3 milliós országban eddig 7,716 millió, a beoltható (12 év feletti) lakosság alig 45,5 százaléka kapott legalább egy oltást.

Borítókép: Az egészségügyi dolgozók felírják nevüket és beosztásukat a védőruhájukra, miközben egy másik Covid-19-betegnek nyújt segítséget a bukaresti Pneumophysiology Institute Prof Dr Marius Nasta mobil intenzív osztályán 2021. október 7-én (Fotó: AFP/Daniel Mihalescu)