Sátrat vertek a migránsok a lengyel-belarusz határnál + videó

Megkezdődött a Belarusz felől érkező migránsok nagy csoportjának erőszakos behatolási kísérlete lengyel területre – adta hírül hétfőn a lengyel határőrség. A migránsok ledöntötték a szögesdrót határkerítést, amelynek túloldalán a lengyel rohamrendőrök sorakoztak fel velük szemben.

2021. 11. 08. 13:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tábort vert a lengyel-belarusz határnál az a körülbelül ezer migráns, akik hétfő délelőtt indultak meg az uniós ország felé sajtóértesülések szerint azért, mert elterjedt a hír, hogy Lengyelország hétfőn beengedi a migránsokat a területére. Az illegális bevándorlókat belarusz fegyveresek kísérték a Kuznica Bialostocka határátkelőhelyig. 

A Twitter-mikroblogon terjedő videófelvételek tanúsága szerint lövések is eldördültek, az azonban egyelőre nem tisztázott, ki nyitott tüzet. A migránsok szerint a belarusz hatóságok adták le a lövéseket.

Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes a lengyel közszolgálati rádióban ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Minszk komoly határ menti incidens előidézésére készül.

Belaruszt az utóbbi hónapokban igen gyakran érte az a vád, hogy szervezetten szállítja az embereket a litván és a lengyel határra, hogy ezáltal gyakoroljon nyomást az említett országokra, illetve tágabb értelemben véve az Európai Unióra a Minszk ellen hozott szankciók miatt.

Az Európai Bizottság és Varsó szerint a migránsok áramlása Belarusz hibrid hadviselésének egyik formája.

Válságtanácskozás Varsóban

Feltehetően erőszakos határátlépés készül, a lengyel szervek helyzetarányosan fognak reagálni, jelentette ki a külügyminiszter-helyettes. A varsói kormány délután 1 órakor válságtanácskozásba kezdett a történtek miatt Mateusz Morawieczki miniszterelnök kezdeményezésére, a megbeszélésen a belügyi és nemzetvédelmi tárca felügyeletével megbízott kormányfő-helyettes, Jarosław Kaczyński is részt vesz.

A menetelő migránsokról készült videofelvételt közzétette a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője, Stanislaw Zaryn is a Twitter közösségi portálon. A határról érkező információkat nagyon nyugtalanítónak nevezte. 

Éppen megkezdődött az eddigi legnagyobb próbálkozás a Lengyelország területére való erőszakos bejutásra

 – olvasható Zaryn bejegyzésében. Hétfő kora délután a lengyel határőrség már arról tájékoztatott: ostrom alatt a lengyel határ.

A migránsok ledöntötték a szögesdrót határkerítést, amelynek túloldalán a lengyel rohamrendőrök sorakoztak fel velük szemben.

 

Brüsszel segítséget ajánlott

Adalbert Janz, az Európai Bizottság belügyekben illetékes szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt: Lengyelországnak igényelnie kellene az uniós hatóságok segítségét a keleti határon kialakult migrációs helyzetre való tekintettel. Mint mondta, az Aljakszandr Lukasenka vezette belarusz rezsim, a migránsok kihasználásával „kétségbeesett” kísérleteket tesz az Európai Unió destabilizálására, amelynek következtében ismét több száz migráns gyűlt össze a belarusz-lengyel határon.

A legfontosabb feladat most az, hogy hatékonyan védjük meg a határainkat, olyan uniós értékeken alapuló eszközökkel, amelyek méltányosak és humánusak az érintettekre nézve

– emelte ki. Hozzátette: közös uniós határt, csakis közös eszközökkel lehet a legjobban védeni, ehhez az uniós hatóságok – a Frontex határvédelmi ügynökség, az EASO menekültügyi és az Europol bűnüldözési hivatalok – nyújthatnak segítséget.

Vilnius harckészültségben

Közben Litvánia is csapatokat vezényel a Belarusz határra, hogy felkészüljön a migránsok esetleges beáramlására, tudatta a balti állam belügyminisztériuma. A litván kabinet azt is megvitatja, hogy szükségállapotot hirdessenek-e a Belarusszal határos övezetben. A litván hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem kívánták közölni, hogy hány katonát készülnek kivezényelni és pontosan hová.

Borítókép: Bevándorlók százai menetelnek a lengyel határ felé. Forrás: Twitter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.