Szergej Lavrov: A Nyugat a felelős a migrációs válságért

Aljakszandr Lukasenka szerint az EU-ban működő maffiaszervezetek intézik a migránsok szállítását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 09. 19:40
null
Grodno, 2021. november 9. Migrnsok a lengyel hatrnl, a fehroroszorszgi Grodno krnykn 2021. november 9-n. Az elz nap a lengyel hatrnl sszegylt nagy ltszm migrnscsoport megprblt erszakkal ttrni a hatrvd kertsen, hogy bejusson az Eurpai Uni terletre. MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov Fotó: Leanyid Scseglov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyugatot terheli a felelősség a lengyel–belarusz határon kialakult migrációs válságért – jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában.

A fő felelősség természetesen azokat terheli a migrációs válságban, akik előidézték

– mondta Lavrov sajtótájékoztatóján. A nyugati államok – beleértve a NATO- és európai uniós tagországokat – éveken át próbálták a Közel-Keleten és Észak-Afrikában ráerőltetni életmódjukat az emberekre, miközben Oroszország ismételten arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat káoszt okoz az olyan országokban, mint például Afganisztán és Irak – jelentette ki a miniszter.

Lavrov emlékeztetett arra: amikor Törökországból jöttek a menedékkérők, akkor az EU forrásokkal segítette Ankarát, hogy török területen maradjanak. Miért ne lehetne ezt Fehéroroszország esetében is megtenni? – kérdezte.

A migránsok nem akarnak sem Törökországban, sem Belaruszban maradni, hanem az EU-ba akarnak menni, amely – mint fogalmazott – hosszú éveken át népszerűsítette és reklámozta életmódját.

– Az Európai Unióban működő maffiaszervezetek intézik a migránsok szállítását – állította kedden a belarusz elnök, akit a Nyugat azzal vádol, hogy az ő rendszere szervezi a Belaruszból a szomszédos uniós tagállamokba irányuló menekültáradatot, megtorlásul az Európai Unió által az országa ellen elrendelt szankciókra. Aljakszandr Lukasenka a Nemzetvédelem című orosz újság főszerkesztőjének adott interjúban kijelentette, hogy „ezt a tranzitot emberek biztosítják. Repülővel szállítják ide őket, majd viszik a határra, ahol az övéik – lengyelek, németek, ukránok – veszik át őket. És mindezt pénzért.” Az embereket a határon átdobó csempészek szerinte németek, és mindenekelőtt lengyelek, ukránok és litvánok.

Saját maffiaszervezetet hoztak létre, amely az átutaztatást biztosítja

– jelentette ki Lukasenka, aki szerint a migránsokat már várják Németországban és Franciaországban, „Fehéroroszország ennek az útnak csak az egyik szakasza”.

Borítókép: Migránsok a lengyel határnál. (Fotó: MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.