Szijjártó: A kerítésépítés az egyetlen hatékony módszer

A miniszter szerint nehezen érthető, hogy az Európai Bizottság „már lassan mindent finanszíroz, ami a migráció növelését szolgálja”, de az annak megfékezésére irányuló, igazán hatékony eszközt továbbra sem.

2021. 11. 08. 19:10
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. oktber 19. Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter a Swiss Krono Kft. beruhzsrl tartott sajttjkoztatn a Klgazdasgi s Klgyminisztriumban 2021. oktber 19-n. A svjci tulajdon cg 17 millird forint beruhzsban bvti gyrtkapacitst Vsrosnamnyben, amelyhez a magyar kormny 2,5 millird forint vissza nem trtend tmogatst nyjt. MTI/Mth Zoltn Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bebizonyosodott, hogy a kerítésépítés az egyetlen hatékony módszer az illegális migrációs hullámok megállítására, ezért abszurd, hogy azt az Európai Unió továbbra sem hajlandó finanszírozni – mondta hétfőn a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető lett kollégájával, Edgars Rinkeviccsel tartott közös sajtótájékoztatóján a két ország baráti és szövetségesi kapcsolatát méltatta, rámutatva, hogy egyetértés van közöttük az EU jövőjét illető legfontosabb kihívások, például a migráció tekintetében.

A miniszter példátlannak nevezte, hogy Európa három irányból – dél, délkelet és kelet felől – is migrációs nyomás alá került. 

Szerinte ennek nyomán a lettek, a litvánok és a lengyelek most szembesülnek fizikailag is azzal, amivel Magyarország már 2015 óta.

– Bebizonyosodott, hogy az egyetlen hatékony módszer az illegális migrációs hullámok megállítására a kerítés építése, enélkül nincs az a mennyiségű rendőri vagy katonai alakulat, amellyel több száz kilométernyi határt eredményesen lehetne védeni

– húzta alá. 

Szijjártó Péter nehezen érthetőnek nevezte, hogy az Európai Bizottság „már lassan mindent finanszíroz, ami a migráció növelését szolgálja”, de az annak megfékezésére irányuló, igazán hatékony eszközt továbbra sem. 

– Mintha nem ezen a bolygón élnének, akik továbbra is gátolják a kerítést építő országok támogatását – mondta, felszólítva a brüsszeli testületet az „európai lakosság összetételének megváltoztatására irányuló törekvések” feladására.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter nonszensznek minősítette az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját vezető Manfred Weber nyilatkozatát, miszerint az EU-nak támogatnia kellene a kerítésépítést a lengyel–belarusz határon, miközben azt Magyarország esetében nem támogatná.

– A helyzet nem nem tud elég súlyos lenni ahhoz, hogy Manfred Weber a hungarofób megközelítéséből legalább kicsit visszavegyen

– fogalmazott.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyiminiszter (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.