időjárás 3°C Karola, Károly 2022. January 28.
logo

Az Európa Tanács bírálta az új lengyel határvédelmi törvényt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.01. 17:47 2021.12.02. 01:47
Az Európa Tanács bírálta az új lengyel határvédelmi törvényt

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a lengyel határvédelmi törvény kedden elfogadott és szerdán érvénybe lépett módosításai állandósítják a rendkívüli állapot okán bevezetett korlátozó intézkedések nagy részét, ami negatív hatással lesz a mozgás, a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságára Lengyelország keleti határán. Dunja Mijatović internetes oldalán szerdán nyilvánosságra hozott közleményében arra reagált, hogy Lengyelországban érvénybe lépett a belépési tilalom március 1-jéig tartó meghosszabbítása a belarusz határtérségben a migránsválság miatt. Az emberi jogi biztos közleményében hangsúlyozta:

az intézkedés káros a humanitárius segítségnyújtás, az újságírók munkája és átláthatósága szempontjából, valamint negatív hatást gyakorol az emberi jogvédők helyzetére és a helyi lakosság mindennapi életére is.

– Mély aggodalomra ad okot, hogy az új jogszabály értelmében az újságíróknak különleges engedélyre lesz szükségük ahhoz, hogy beléphessenek a határzónába, miközben a humanitárius, valamint a jogi segítségnyújtást végző szervezetek képviselői, és az emberi jogi megfigyelők hozzáférése sem biztosított – fogalmazott. Végezetül kijelentette: az új törvény elfogadása azt jelenti, hogy a migránsok és menekültek emberi jogainak védelmét, a visszatoloncolások jogellenes gyakorlatának megelőzését, valamint a határ menti területeken az emberi jogi helyzettel kapcsolatos ellenőrzés biztosítását célzó munka még nagyobb nehézségekbe ütközik és személyes kockázatot jelent.

A lengyel parlamentben kedden, sürgősségi eljárásban megszavazott jogszabály alapján kiadott miniszteri rendelet részben helyettesíti a határtérségre vonatkozó rendkívüli állapot intézkedéseit, amelyeket szeptember elején vezettek be november 30-i határidővel.

A belépési tilalom alól többféle kivétel van a nem a térségben élők számára is, például szükséges ügyintézés, munkavégzés esetén. A határőrség engedélye alapján dolgozhatnak ezentúl a határ mentén újságírók, őket az eddigi rendkívüli állapot teljesen kizárta onnan. A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A belarusz–lengyel határon a migránsok többször próbáltak tömegesen átjutni, miközben a közelben lévő belarusz fegyveresek részéről számos provokáció történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Borítókép:Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél, a belarusz Grodno környékén 2021. november 15-én. (Fotó: MTI/AP/BelTA/Okszana Mancsuk)