Borítékolható a német államfő újraválasztása

A nagy pártok és a lakosság támogatását is élvezi Steinmeier.

Magyar Nemzet
2022. 02. 11. 6:53
Steinmeier speaks on the "Ethics of Digitization" project
Steinmeier speaks on the "Ethics of Digitization" project Fotó: BRITTA PEDERSEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frank-Walter Steinmeier másodszor méreti meg magát a német államfőválasztáson. Az eddig a polgárok elnökeként és a különböző oldalak közti hídépítőként fellépő politikus újraválasztása biztosnak tűnik – fogalmaz a vasárnapi szavazást megelőzően megjelent cikkében a ZDF közszolgálati televízió honlapja. Steinmeier államfői tisztségét megelőzően külügyminiszterként és a jelenleg is kormányzó szociáldemokrata SPD párt színeiben politizált. 

Hivatalban töltött évei alatt nagy népszerűségre tett szert, sokan a német diplomácia arcaként emlegetik. 

Népszerűségét szövetségi elnökként is megtartotta (a Forsa közvélemény-kutató tavaly októberi mérése szerint a német lakosság körében mért támogatottsága hetvenszázalékos), és kivívta a jobboldali Kereszténydemokrata Unió és bajor Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) pártszövetség támogatását is.

Steinmeier megválasztása komoly önbizalomnövelő tényező lehet az SPD-nek, amely a 2021-es szövetségi választáson a tönk széléről – a 2021 júniusában mindössze 16 százalékos támogatottsággal rendelkezett – tért vissza az új kormány vezető erejeként. Steinmeier hivatalban maradásával ugyanis a kormányfőt (Olaf Scholz), a szövetségi parlament elnökét (Bärbel Bas) és az államfőt is a balközép párt adja majd.

A német államfőválasztáson a kimondottan emiatt összehívott szövetségi gyűlés tagjai, azaz a szövetségi parlament képviselői (736 fő), valamint a tartományok közvetlenül választott, népességarányos létszámban delegált küldöttei (736 fő) voksolnak. A szavazás titkos és szükség szerint többfordulós. Relatív szavazattöbbséggel csak az utolsó, harmadik fordulóban nyerhet egy jelölt. Bár a német államfő közjogilag inkább reprezentatív feladatokat lát el, a német társadalomban fontos erkölcsi iránymutatónak számít. Ő képviseli az országot a nemzetközi színtéren, valamint alkotmányos kontrollt gyakorol. Központi szerepe van a Bundestag feloszlatásában, amennyiben az nem tud kancellárt választani, vagy ha a hatalmon lévő kormányfőtől a parlament megvonja a bizalmat.

Az elnökválasztáson négy jelölt közül dönthetnek a gyűlés tagjai. A bajorországi Szabad Választók pártja az országos politikában eddig ismeretlen Stefanie Gebauer asztrofizikust jelöli. A 41 éves fizikus az egyetlen női és egyetlen kelet-németországi jelölt. Hubert Aiwanger, a Szabad Választók pártelnöke ennek megfelelően úgy ajánlotta Gebauert az elnökválasztó szövetségi gyűlés figyelmébe, hogy „válasszanak mást, mint akit a pártok bizottságai ajánlani szoktak”. A másik két jelölt az indulása bejelentéséig a CDU színeiben politizáló – a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) nyílt támogatásának elnyerését követően a jobbközép pártból kizárt – Max Otte, valamint a Die Linke szélsőbaloldali párt egykori tagja, Gerhard Trabert. Steinmeier mögé azonban a balliberális kormánykoalíció tagpártjai (SPD, Zöldek, FDP) és az ellenzéki CDU/CSU is beállt, így újraválasztása borítékolható.

Borítókép:  Frank-Walter Steinmeier felszólal a „Digitalizáció etika – az elvektől a gyakorlatokig” című nemzetközi kutatási projekt eredményeinek bemutatóján 2022. február 7-én (Fotó: BRITTA PEDERSEN / dpa-Zentralbild)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.