Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Oroszország elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat a washingtoni külügy · Zelenszkij: a tárgyalásokról érkező pozitív jelzések ellenére Kijev nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit · Biden és fő európai szövetségesei szerint folytatni kell a szankciós politikát Moszkva ellen.

Forrás: MTI2022. 03. 30. 6:55
PUTYIN, Vlagyimir
Trosztyanec, 2022. március 29. Egy ukrán férfi megy egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármû roncsa elõtt a Kijevtõl mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvõ Trosztyanecben 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat a washingtoni külügy

Szokatlanul szigorú figyelmeztetést adott ki az amerikai külügyminisztérium minden amerikai állampolgárnak, amelyben az áll, hogy letartóztathatják őket, ha Oroszországba utaznak – számolt be a német n-tv hírportálja.

Oroszország ukrajnai inváziója miatt megnőtt az amerikai állampolgárok zaklatásának lehetősége, továbbá az orosz biztonsági szolgálatok őrizetbe vehetnek amerikai állampolgárokat – közölte a minisztérium.

Minden Oroszországban tartózkodó vagy oda készülő amerikai állampolgár hagyja el az országot

 – áll a közleményben.

Zelenszkij: a tárgyalásokról érkező pozitív jelzések ellenére Kijev nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit

Az ukrán haderő nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit annak ellenére sem, hogy Oroszország Kijev és Csernyihiv térségében katonai tevékenységének korlátozását jelentette be

– hangoztatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd éjjel közzétett videóüzenetében.

Az államfő pozitívnak minősítette a két fél között Isztambulban folyó tárgyalásokról érkező jelzéseket, de kijelentette, hogy ezek nem feledtetik a robbanásokat és az orosz aknákat.

Egyúttal – nyugati vezetőkhöz hasonlóan – ő is óvatosságra intett azokkal az orosz közlésekkel kapcsolatban, hogy Moszkva jelentősen visszafogja katonai műveleteit több körzetben. Mint mondta, Ukrajna nem csökkenti védelmi erőfeszítéseit, és csak tényleges orosz feszültségenyhítő lépések esetén javulhat a bizalom a két fél között.

Az orosz hadsereg még mindig nagyon komoly erővel rendelkezik ahhoz, hogy folytassa a támadásokat országunkban

 – fogalmazott.

Az orosz nyilatkozattal kapcsolatban a szavak helyett a tettek fontosságát hangoztatták nyugati vezetők is, köztük Joe Biden amerikai elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök kedd esti telefonbeszélgetésüket követően.

Alekszandr Fomin, az orosz védelmi miniszter helyettese az isztambuli tárgyalási fordulót követően jelentette be, hogy az orosz hadsereg a bizalom erősítése érdekében radikálisan csökkenti  katonai tevékenységét Kijev és Csernyihiv térségében. Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője pedig azt mondta, Oroszország kész katonai és politikai lépésekre a konfliktus enyhítése céljából.

Volodimir Zelenszkij kedden ismét emberiesség elleni bűnökkel vádolta meg az országa ellen február 24. óta háborút folytató Oroszországot a Mariupol elleni ostrom miatt. 

Azt állította, hogy a támadók háborús óvóhelyeket is felrobbantanak az azovi-tengeri kikötővárosban, holott jól tudták, hogy ott civilek húzták meg magukat.

Az ukrán elnök éjjeli videóüzenetben újfent az Oroszország elleni szankciók szigorítására kérte a nemzetközi közösséget, és kizártnak mondta a büntetőintézkedések enyhítését mindaddig, amíg a háború be nem fejeződik.

Biden és fő európai szövetségesei szerint folytatni kell a szankciós politikát Moszkva ellen

A Moszkva elleni szankciós politika fenntartásában állapodott meg Joe Biden amerikai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő keddi telefonbeszélgetésében – közölte a washingtoni Fehér Ház a tanácskozást követően.

A közlemény szerint egyetértettek abban, hogy folytatják a nyomásgyakorlást az Ukrajnát támadó Oroszországra, és folyamatosan növelik azt az árat, amelyet Moszkvának fizetnie kell a háborúért.

Leszögezték, hogy a nyugati eltökéltséget mindaddig nem enyhíthetik, amíg az Ukrajnára kényszerített rettenet be nem fejeződik.

Biden azt is értésre adta, hogy kétségei vannak Oroszország azon szándékát illetően, hogy alábbhagy a katonai tevékenységgel Kijev környékén és más területeken.

Meg kell várni, hogy Moszkva tettekbe önti-e ezzel kapcsolatban tett ígéreteit – jelentette ki az elnök újságíróknak nyilatkozva, miután találkozott Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnökkel.

Oroszország az ukránokkal Isztambulban tartott tárgyaláson jelentette be, hogy a bizalom erősítése érdekében jelentősen csökkenti katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében.

Ezzel kapcsolatban az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) is óvatosságra intett, arra figyelmeztetve, hogy valószínűleg csak figyelemelterelő taktikáról van szó.

A Pentagon arra számít, hogy az orosz erők Ukrajna más részein megnövelik a katonai nyomást

 – adta értésre John Kirby szóvivő. Hozzátette, hogy egyelőre csak nagyon kicsi orosz csapatmozgást észleltek Kijev környékén.

Borítókép: Egy ukrán férfi megy egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa előtt a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő Trosztyanecben 2022. március 28-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.