Lapozó: Önkéntes szakemberek mentik Ukrajna kulturális örökségét

Mostantól tilos zaklatni az abortuszra váró nőket Spanyolországban. Prostituáltak tüntettek a francia nagyvárosokban. Brüsszel kilencmillió euróval támogatja az ukrán menekülteket.

Forrás: MEDIAWORKS2022. 04. 14. 15:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostantól tilos zaklatni az abortuszra váró nőket Spanyolországban

Spanyolországban már börtönbüntetéssel vagy közmunkával lehet büntetni azokat, akik az abortuszklinikák előtt vagy az intézményeken belül zaklatják a terhességmegszakításra váró nőket. A törvény úgy fogalmaz, hogy „mindazok a bosszantó, sértő, megfélemlítő vagy kényszerítő cselekmények, amelyek a nők szabadságát korlátozzák, három hónaptól egy évig terjedő börtönnel, vagy 31-től 80 napig terjedő közmunkával büntethetők”.

A törvényreform emellett azt is kimondja, hogy az abortuszklinikák dolgozóit is tilos zaklatni, az őket ért támadásokért ugyanazok a szankciók járnak, mint az abortuszra váró nők zaklatásáért. A spanyol parlamenti képviselők többsége februárban szavazott igennel az abortusztörvényre. A jobboldali Néppárt és Vox kivételével mindenki támogatta a női jogok védelméért hozott intézkedéseket.

Forrás: Vozpopuli.com

Prostituáltak tüntettek a francia nagyvárosokban

Ezúttal tüntetni vonultak az utcára a franciaországi szexmunkások – női és férfi prostituáltak egyaránt –, hogy ismét tiltakozzanak az ellen a francia törvény ellen, amely hat évvel ezelőtt, 2016 április 13-án lépett életbe. A kifogásolt törvény ugyanis – a korábbi állásponttal ellentétben – már nem a prostituáltakat bünteti az ősi mesterség gyakorlása miatt, hanem az ügyfeleket. A kliensek bírságolása azonban komoly veszélybe sodorta a prostituáltakat, akik a jövedelmüket és kenyéradóikat védve olyan sötét, kihalt, félreeső helyeken dolgoztak, amely veszélyt jelentett testi épségükre: számos prostituáltat támadtak és öltek meg az új törvény hatálybalépése óta. Ráadásul az új szabály ellenére a prostituáltak bírságolása is ugyanúgy folytatódott, Lyonban például csak 2020-ban 1280 szexmunkást büntettek meg a rendőrök, míg ügyfeleik közül mindössze harmincegyet.

A szexmunkások Párizsban, Lyonban és Toulouse-ban vonultak fel. Követelik a francia kormánytól, hogy vonja vissza a 2016-os rendeletet, és a prostitúciót fogadja el törvényes hivatásnak.

Forrás: LeFigaro.fr, Bfmtv.com

Brüsszel kilencmillió euróval támogatja az ukrán menekülteket

„Az Európai Bizottság kilencmillió euró támogatást szabadít fel a koronavírus-járvány egészségügyi következményeinek kezelésére létrehozott „EU4Health 2021–2027” programjából, hogy segítse a háborúból elmenekült ukránok pszichológiai kezelését” – jelentette be szerdán Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa.

A hétmillió eurós támogatást nem az egyes EU-tagországok kapják, hanem a Vöröskereszt Társaságok Nemzetközi Szövetsége pályázhat rá. A felhasználók a kilencmillió eurót az ukrán menekültek mentális gondozására – a pszichológiai elsősegélynyújtásra, a tartós kezelésre szoruló betegek beazonosítására, a traumák feldolgozásának segítésére – fordíthatják. A forrás arra is használható, hogy a menekültek anyanyelvükön jussanak segítséghez.

Forrás: BRusselstimes.com, ec.europa.eu

Önkéntes szakemberek mentik Ukrajna kulturális örökségét

Könyvtárosok és archívumi szakemberek alkotják azt az 1300 fős önkéntes csoportot, amelynek tagjai azon dolgoznak, hogy a digitális másolatok készítésével megmentsék Ukrajna online felületeken elérhető kulturális örökségét.

A „Mentsük meg Ukrajna digitalizált kulturális örökségét” (SUCHO) névre keresztelt nemzetközi projekt életre hívói attól tartanak, hogy a bombázások megsemmisíthetik azokat a szervereket, amelyek az ukrán weboldalakon fellelhető kulturális értékeket tárolják. Az önkéntesek eddig több mint 2500 ukrajnai múzeum, könyvtár, levéltár és más szervezetek weboldaláról mentették le a megismételhetetlen alkotásokat, a digitalizált dokumentumokat, művészeti munkákat, zeneműveket, képeket, hangfelvételeket. Az önkéntesek aprólékosan átfésülik azokat a weboldalakat – beleértve az összes aloldalt és linket is –, amelyek online megtekinthető kulturális ereklyéket tárolnak.

A SUCHO weboldalán elérhetők azok a linkek, amelyeket már átmásoltak és megmentettek – például Olbia ókori régészeti lelőhelyéről, a harkivi Holokauszt Múzeumról vagy a Krím félsziget archeológiai térképéről – és azok is, amelyek már a mentőcsapat látókörébe kerültek. A csoport tagjai további önkéntesek jelentkezését várják.

Forrás: Cbc.ca, Sucho.org

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.