Elfeledett migránsválság Közép-Európában

Miközben Lengyelországba már több mint hárommillió menekült érkezett a szomszédos, háború sújtotta Ukrajnából, egy másik migrációs hullám sem látszik csitulni, noha a világ mintha megfeledkezett volna róla. A lengyel hatóságok múlt heti jelentése szerint a tavasz beköszöntével ismét növekszik a Belarusz felől érkező illegális bevándorlók száma: naponta negyven-százhúsz embert tartóztatnak fel a határon, de ez a szám a napi kétszázat is elérheti hamarosan.

2022. 05. 03. 6:30
null
POLAND-BELARUS-EU-MIGRATION-BORDER Fotó: WOJTEK RADWANSKI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migrációs válságért Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök és kormányzata a felelős, amely a sorozatos európai uniós szankciókért bosszút állva tavaly nyár óta migránsokat utaztat be főleg a Közel-Keletről, majd szállítja őket a lengyel, a litván és a lett határhoz. A tavalyi év végén Szíria, Törökország, Libanon és Irak is lépéseket hozott a közvetlen repülőjáratok felfüggesztésére,

a migránsokat ezért most elsősorban Dubajon és Oroszországon keresztül utaztatják Belaruszba

 – írja a DPA német hírügynökség. Az elfogott migránsok a világ különböző térségeiből teszik meg a hosszú utat: Afganisztán, Egyiptom, Irán, Jemen, Jordánia, Kamerun, Kuba, Marokkó, Szenegál, Szudán, Törökország.

Tavaly több tízezer bevándorló próbált illegálisan átkelni Belaruszból az Európai Unió területére, több alkalommal erőszakot alkalmazva a határőrök ellen. Lengyelország, Litvánia és Lettország is határkerítést emelt, Lengyelország pedig egy 186 kilométer hosszú, öt méter magas, szögesdróttal felszerelt acélfal megépítéséhez is hozzálátott, amely júniusban készülhet el.

A lengyel–belarusz határ már ma is az egyik legjobban védett külső határszakasza az Európai Uniónak. Az illegális határátlépés Belaruszból Lengyelországba még nehezebbé fog válni

 – közölte minap Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokért felelős lengyel miniszter szóvivője, aki videót is megosztott a készülő falról.

Lengyelország áprilisban mintegy ezer migránst tartóztatott fel, az év eleje óta 4300-at, tavaly egész évben negyvenezret. A lengyelek következetesen feltartóztatnak mindenkit, aki nem a legális határátkelőhelyen próbálkozik az átkeléssel, emiatt számos bírálat éri Varsót nemzetközi emberjogi szervezetek, illetve az Európai Parlament részéről is, amely e heti, csütörtöki plenáris ülésén foglalkozik az üggyel. Anna Michalska, a határőrség szóvivője nemrég azt mondta, a Németország irányába igyekvőket visszatoloncolják Belaruszba, a Lengyelországban maradni kívánóknak viszont menekültstátuszért kell folyamodniuk.

A legtöbbjük Németországba akar menni, az ottani szociális juttatásokért. Nem vagyunk taxiszolgáltatás

 – mondta Anna Michalska a Politico hírportálnak.

A téli hónapokban kritikussá vált a helyzet, mert több száz migráns ragadt a Lengyelország és Belarusz közötti senkiföldjén. Közülük 19-en vesztették életüket. Több ezer migráns Belaruszban ragadt: őket a lengyel határhoz közeli hatalmas raktárépületben szállásolták el a téli hónapokban. Az Amnesty International beszámolója szerint március végén azonban mintegy hétszáz embert eltávolítottak onnan, akik így a közeli erdőkben „ragadtak”, másokat sikerült visszatoloncolni szülőhazájukba. Irak például négyezer állampolgárát fogadta vissza januárban – írja a France24 hírportál.

Számos nyugati ország és sajtóorgánum értetlenkedve áll azelőtt, hogy a 2015 óta tartó európai migrációs hullámmal érkezőket miért tartóztatják fel a közép-európai államok, közöttük Magyarország és Lengyelország, miközben az Ukrajnából menekülő milliókat beengedik.

A belarusz határon mesterséges migrációs útvonalat alakított ki Lukasenka rezsimje. Ez teljesen más, mint az Oroszország által megtámadott Ukrajnából menekülők helyzete

 – válaszolt a vádakra Stanislaw Zaryn.

Borítókép: Kerítés a lengyel-belarusz határon 2022. január 25-én. (Fotó: AFP/Wojtek Radwanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.