Elhunyt az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Halífa bin Zájed al-Nahján sejk

A közel-keleti országban három munkaszüneti napot és negyvennapos nemzeti gyászt hirdettek.

Magyar Nemzet
2022. 05. 13. 15:07
null
FILES-UAE-OBBIT Fotó: ADAM JAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

73 éves korában elhunyt az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Halífa bin Zájed al-Nahján sejk – jelentette a WAM állami hírügynökség május 13-án.

– Az elnöki ügyek minisztériuma bejelentette, hogy negyvennapos nemzeti gyász veszi kezdetét, félárbócra eresztett zászlókkal, a minisztériumoknak és a hivatalos szerveknek, valamint a magánvállalkozásoknak pedig három napig zárva kell tartaniuk az országban – írta a hírügynökség a Twitteren.

Az 1948-ban született Khalifa sejket 2004-ben választották meg elnöknek. 

A több éve betegséggel küzdő uralkodó azonban már régóta nem vett részt a napi ügyek bonyolításában, testvérét, Mohamed bin Zájed al-Nahjánt, Abu-Dzabi koronahercegét tekintik a de facto uralkodónak. Az elnök utódjáról azonban eddig nem érkezett bejelentés.

Az országot hét emírség alkotja, az 1996-ban elfogadott alkotmány értelmében a tagállamok emírjeinek 30 napja van a következő elnök megválasztására. Mindaddig az elnöki feladatokat Mohamed bin Rásid alelnök, Dubaj uralkodója veszi át – tette hozzá az MTI.
Borítókép: Az Egyesült Arab Emírségek elhunyt elnöke, Halífa bin Zájed al-Nahján sejk (Foto: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.