Szíria elismerte a luhanszki és a donyecki „népköztársaságok” függetlenségét

Damaszkusz követte egyik fő szövetségesét, Oroszországot.

MTI
2022. 06. 29. 21:01
ASZAD, Bassár el-
Damaszkusz, 2021. május 28. A szíriai elnöki hivatal által közreadott képen Bassár el-Aszad szíriai elnök televíziós üzenetet intéz a nemzethez Damaszkuszban 2021. május 28-án, miután újraválasztották a két nappal korábbi elnökválasztáson. Az ellenzék és a szíriai kurdok egyaránt elutasították az általuk jogszerûtlennek tartott választást. MTI/EPA/Síriai elnöki hivatal Fotó: MTI/EPA/Síriai elnöki hivatal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szíria elismerte – az eddig csak a szövetségese, Oroszország által elismert – luhanszki és a donyecki „népköztársaságok” függetlenségét és szuverenitását – jelentette szerdán a SANA szíriai állami hírügynökség a damaszkuszi külügyminisztériumra hivatkozva. 

A közlés szerint a szír illetékesek megbeszéléseket fognak folytatni a két „országgal” a diplomáciai kapcsolatok kiépítésének céljából.

Vlagyimir Putyin orosz elnök röviddel a február 24-én megindított ukrajnai hadművelet előtt ismerte el az Ukrajnától elszakadt térségek függetlenségét, nemzetközi tiltakozások közepette. Bassár el-Aszad szíriai elnök hivatala még februárban jelezte, hogy a damaszkuszi vezetés kapcsolatokat akar kiépíteni a két szakadár kelet-ukrajnai területtel. Oroszországon és Szírián kívül más ország nem ismeri el a donyecki és a luhanszki régiók függetlenségét.

Moszkva hathatós támogatást nyújtott – a teheráni vezetéssel közösen –Damaszkusznak a 2011 óta zajló szíriai polgárháborúban. 

A katonai segítségnek is köszönhetően a szíriai kormányerők és szövetségeseik visszaszerezték az ellenőrzést a közel-keleti ország területének kétharmada felett.

 

Borítókép: A szíriai elnöki hivatal által közreadott képen Bassár el-Aszad szíriai elnök televíziós üzenetet intéz a nemzethez Damaszkuszban 2021. május 28-án, miután újraválasztották a két nappal korábbi elnökválasztáson (Fotó: MTI/EPA/Szíriai elnöki hivatal)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.