Újabb nagynevű amerikai politikus támogatja hazánkat a globális minimumadó ügyében

Russ Vought, a Fehér Ház alatt működő költségvetési iroda korábbi elnöke kiállt a magyar döntés mellett.

Magyar Nemzet
2022. 06. 17. 17:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömmel látom, hogy Magyarország elutasítja a Biden-adminisztráció által szorgalmazott globális minimumadót

− áll Russ Vought, a jövőbeni trumpista külpolitikai stratégiát kidolgozó Center for Renewing America think tank elnöke amerikai idő szerint ma reggel közzétett Twitter-bejegyzésében. Vought a Fehér Ház alatt működő költségvetési iroda (OBM) vezetője volt a Trump-elnökség idején, emellett pedig a republikánus nemzeti-populista szárny egyik legbefolyásosabb szakmai alakja.

Nem ez az első tengerentúli reakció, amely a magyar kormány kiállását dicséri: 

Miért nem utasítja el Joe Biden elnök úr ezt a rettenetes ötletet ugyanolyan világosan, ahogy azt Magyarország teszi?

fakadt ki állásfoglalásában a globális minimumadó bevezetésének terveiről Grover Norquist, az Americans for Tax Reform (Amerikaiak az Adóreformért) elnöke. Az állam szerepének csökkentéséért küzdő, még Ronald Reagan egykori amerikai elnök kérésére létrehozott civil szervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a minimumadó árt az állampolgároknak és adófizetőknek. 

Emellett több republikánus szenátor és kongresszusi képviselő már a mostani vitát megelőzően a magyar álláspont mellett állt.

Az Amerikából érkező támogatás azért is nagyon fontos, mivel jelen pillanatban Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely ellenzi a globális minimumadót. Korábban Lengyelország sem támogatta a kezdeményezést, de azt követően megváltozott az álláspontja, hogy Brüsszellel az elmúlt hetekben kialakított megállapodásuk révén hozzájuthatnak a helyreállítási alap sok milliárd eurónyi forrásaihoz.

A kormány nem támogatja a globális minimumadó bevezetését. A globális minimumadó ugyanis arra kényszerítené hazánkat, hogy duplázza meg a vállalkozásokat terhelő adókat. Ezzel Magyarország adóelőnyét is elveszítené, a vállalkozásoknak pedig olyan pluszterheket jelentene, amit egy normális gazdasági időszakban is nehéz lenne elviselni

– jelentette ki Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón.

Borítókép: Russ Vought (balra) Donald Trump korábbi amerikai elnökkel (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.