időjárás 18°C Malvin 2022. október 1.
logo

A republikánusok szerint szörnyű ötlet a minimumadó

Magyar Nemzet
2022.06.17. 12:26 2022.06.17. 16:23
A republikánusok szerint szörnyű ötlet a minimumadó

Nem támogatják Joe Biden amerikai elnök tervét a globális minimumadó bevezetésére a republikánusok. Ennek adott hangot Grover Norquist, az adóemelés ellen küzdő Amerikaiak az adóreformért (ATR) nevű, konzervatív érdekképviseleti szervezet elnöke is. Nem ő azonban az egyetlen, aki felemelte a szavát az adóversenyt gátló és számos kedvezőtlen következménnyel járó elképzelés ellen. 

Rick Scott republikánus szövetségi szenátor tavaly október végén arról beszélt, hogy a minimumadó a tervezett formában jelentős veszélyt jelent az amerikai versenyképességre.  Ez pedig szerinte nem áll érdekében az adófizetőknek, a családoknak és munkaadóknak sem.

Mike Crapo republikánus szövetségi szenátor és Kevin Brady kongresszusi képviselő áprilisban jelezte: az Európai Unió pénzügyminiszterei ismét nem tudtak megállapodni a globális minimumadó ügyében, ami további bizonyítéka annak, hogy a Biden-adminisztráció túl korán futott győzelmi köröket a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési szervezet megállapodása kapcsán. 

Hozzátették: ha az uniós máris akadályokba ütközik, senki sem várhatja, hogy olyan országok, mint például Kína, a közeljövőben bevezessék az intézkedést. – A Biden-adminisztráció elhanyagolta a tárgyalásokat a kongresszussal, ez pedig rossz az amerikai cégeknek és munkavállalóknak is – nyilatkozták. 

Mike Crapo, aki a pénzügyi bizottság tagja, a későbbiekben elmondta azt is: 

Bízom abban, hogy ezt a tervezetet az Amerikai Egyesült Államok soha nem fogadja el, mert az óriási hiba lenne.

Pat Toomey szenátor, a költségvetési bizottsági tagja sem rejtette véka alá a véleményét. Tavaly júniusban „szörnyű ötletnek” nevezte az elképzelést. 

– Maga a tény, hogy megpróbálunk más országokat meggyőzni arról, miszerint emeljék az adókat, az lényegében beismerése annak a kárnak, amit az országunknak okozunk – magyarázta. Egyértelműen kijelentette azt is, hogy a Republikánusok semmiképp sem fogják támogatni ezt a javaslatot.

James Lankford republikánus szenátor ebben a hónapban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális minimumadóval a külföldi országok előnyhöz jutnak majd az amerikai vállalatokkal szemben. – A megegyezés struktúrája pedig láthatóan arra ösztönözi a cégeket, hogy külföldre vigyék a szellemi tulajdont és a kutatás-fejlesztést – tette hozzá. 

John Barrasso szenátor tavaly júniusban szintén versenyellenesnek és Amerika-ellenesnek nevezte az elképzelést, ami különösen káros hazája gazdaságára, főképp a járvány utáni helyreállítás idején.

 

Borítókép: Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

 

 

 

 


 

Globális minimumadó

Gulyás Gergely: Brüsszel durván megsérti az unió alapszerződéseit

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.