Amerikai adóügyi szervezet méltatta a magyar ellenállást

Az Americans for Tax Reform elnöke keményen bírálta a globális minimumadó ötletét.

Magyar Nemzet
2022. 06. 17. 9:26
Grover Norquis, az Americans for Tax Reforms elnöke. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért nem utasítja el Joe Biden elnök úr ezt a rettenetes ötletet ugyanolyan világosan, ahogy azt Magyarország teszi? – fakadt ki állásfoglalásában a globális minimumadó bevezetésének terveiről Grover Norquist, az Americans for Tax Reform (Amerikaiak az Adóreformért) elnöke. Az állam szerepének csökkentéséért küzdő, még Ronald Reagan egykori amerikai elnök kérésére létrehozott civil szervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a minimumadó árt az állampolgároknak és adófizetőknek. 

Ha törvénybe iktatják ezt a megegyezést, az óriási győzelem lenne a kommunista Kínának!

– mutatott rá a republikánus politikus annak veszélyeire, hogy az adóalap külföldre csatornázása rontaná az Egyesült Államok versenyképességét. Hozzátette, a törvényhozóknak vissza kellene utasítaniuk a globális minimumadó ötletét, ami semmit nem javít a munkások és az üzlet helyzetén egy egyébként is gyenge gazdaság és magas infláció idejében.

A tervezett minimumadó kifejezetten hátrányos lenne olyan országoknak, mint Írország, Bulgária vagy Magyarország, melyek jelenleg alacsonyabb, versenyképesebb szinten tartják a társasági adót. A globális minimumadó ugyancsak fenyegetés a szegényebb, fejlődő országoknak, melyeknek fenn kell tartani a növekedésüket, hogy kiemelkedjenek a nélkülözésből

– magyarázta. Elemzését azzal zárta, hogy különösen veszélyes az ötlet most, mikor háború dúl és más kihívásokkal is szembe kell néznie a Nyugatnak.

Az Americans for Tax Reform vezetője azután fogalmazta meg véleményét, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon egyeztetett a globális minimumadó rendszeréről Szijjártó Péterrel. A külgazdasági és külügyminiszter világossá tette:

a magyar kormány nem lelkes a globális minimumadó ötletétől, annak bevezetésétől még egy mélyütést kapna az európai versenyképesség.

Az OECD 2019-ben kezdte kidolgozni a globális minimumadó-szabályozás keretrendszerét. Az idén október első felében Párizsban elfogadott megállapodás lényege, hogy a jövőben egységesen 15 százalékos társasági adót alkalmaznának a kormányok a multinacionális vállalatokra.

Borítókép: Grover Norquis, az Americans for Tax Reforms elnöke (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.