időjárás 25°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Zord kilátások: nagy esély van arra, hogy nem tudnak időben átállni az LNG-re

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG
2022.07.02. 20:14 2022.07.02. 22:55
Zord kilátások: nagy esély van arra, hogy nem tudnak időben átállni az LNG-re

A cseppfolyósított földgáz – vagy röviden LNG – Németország orosz gáztól való függőségét hivatott csökkenteni. A Zukunft Gas gázipari szövetség szerint két LNG-terminál építése a reméltnél hosszabb időt vehet igénybe – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Nem biztos, hogy időben működőképes lesz az a két LNG-terminál, amelyet év végéig üzembe kellene helyezni Schleswig-Holsteinben és Alsó-Szászországban, hogy a cseppfolyósított gázzal kiváltsák az orosz energiahordozót – vélekedik a Zukunft Gas, a német gázipari szövetség. Az egyik terminál esetében még döntés sem született a beruházás részleteiről, így nem csoda, hogy már most csúszásra készülnek Németországban.

Egyelőre csak az egyik úszó LNG-terminálnak van egyértelmű megvalósítási perspektívája. A tervezett helyhez kötött terminálok esetében még mindig nincs végleges beruházási döntés. Ebben és néhány más szabályozási kérdésben az iparágnak végre tisztán kell látnia

mondta Timm Kehler, a Zukunft Gas elnökségi tagja, aki hozzátette, hogy a német kormány tervei szerint az LNG-terminálokon keresztül jövőre el kell érni a 13 milliárd köbméteres földgázkapacitást. Ehhez azonban nem elég megépíteni a terminálokat, azokat fejleszteni is kell, de már a megépítéssel is gondok vannak.

Jelenleg még bizonytalan, hogy a németországi földgáztározók a következő télre megfelelő töltöttséggel rendelkeznek-e majd.

A tározók jelenleg 60,26 százalékban vannak megtöltve. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter célja, hogy november elejére legalább 90 százalékban megteljenek. Azonban ha ezt sikerülne is elérni, ez a mennyiség nem lenne elegendő a teljes fűtési szezonra, ha nem érkezne utánpótlás. Klaus Müller, a Szövetségi Hálózati Ügynökség (Bundesnetzagentur) elnökének becslése szerint a gáztározók egy átlagos télen csak két és fél hónapig lennének elegendők a kereslet kielégítésére.

Az ügynökség szerint ugyanakkor még így is elkerülhető lenne a téli gázhiány – abban az esetben, ha már nyáron csökkentik a gázfelhasználást, mégpedig 20 százalékkal. A szakértők szerint azonban erre kevés esély van.

A legnagyobb mennyiségű LNG-t az Egyesült Államok szállíthatja Európába, amely az ukrajnai háború kirobbanása óta megháromszorozta a cseppfolyósított földgáz exportját. Katar valószínűleg csak a 2023-tól lesz képes nagyobb LNG-szállításokra Németországba. Habeck gazdasági miniszter májusban hivatalosan is aláírta a német–katari energetikai partnerségi megállapodást, de erősen kétséges, hogy jövőre sikerül kiépíteni a megfelelő infrastruktúrát a gáz fogadásához – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Borítókép: Az amerikai cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító Isabella tartályhajó (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.