Légvédelmi készültséget rendelt el Tajvan

A szigeten egyre többen tartanak a kínai támadástól, mélygarázsokat, metróalagutakat jelöltek meg óvóhelyként.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 02. 9:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tajvan légvédelmi készültséget rendelt el, miközben növekszik a feszültség Pekinggel, és Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt egyre többen tartanak kínai támadástól a szigeten, így óvóhelyként jelöltek meg mélygarázsokat, metróalagutakat és bevásárlóközpontokat is.

Kína Tajvant saját területének tekinti, és növelte katonai tevékenységét a sziget körül. Tajpej fogadkozik, hogy megvédi magát, a szigeten folyamatosak a katonai és polgári védelmi gyakorlatok, és a tajvani vezetés a sziget védelmét is igyekszik megerősíteni.

Az előkészületek között szerepel olyan helyek kijelölése, ahol az emberek menedéket kereshetnek; nem óvóhelyeken, hanem pincékben, metróalagutakban valamint mélygarázsokban és bevásárlóközpontok felszín alatti szintjein.

Tajpejben jelenleg 4600 ilyen kijelölt menedék van, amelyek összesen 12 millió ember befogadására képesek, ez a város lakosságának négyszerese.

„Fontos, hogy tudjuk, hova menekülhetünk. Nem tudhatjuk, mikor robban ki háború, és ezeken a helyeken biztonságban lehetünk” − mondta el a Reuters hírügynökségnek a 18 éves Harmony Wu, akit meglepetésként ért, hogy az a bevásárlóközpont, ahol nemrég társaival táncórán volt, szintén kijelölt menedék.

A tajpeji tisztviselők folyamatosan frissítik a menedékeket tartalmazó adatbázisokat, és a kijelölt óvóhelyek mobiltelefonos applikáción keresztül is megtalálhatók. A közösségi médiában és az utcákon is kampány indult, hogy mindenki tudja, baj esetén hova kell menni. 

A menedékhelyek bejáratait sárga címkével jelölik, amelyeken az is szerepel, hogy az adott óvóhely hány ember befogadására képes. 

A hatóságoknak a törvény szerint tisztán kell tartaniuk az óvóhelyeket, amelyeket nyitva kell tartani, de nem kell feltölteni őket készletekkel, élelemmel és vízzel. Wu Enoch, a kormányzó Demokratikus Haladó Párt képviselője szerint a lakosságnak túlélőcsomagokat kell készítenie, amelyeket magukkal vihetnek, amikor menedéket keresnek.

A városi építési hivatal egyik vezető tisztviselője, aki a menedékhelyekért felel, elmondta, hogy az európai események újból rávilágítottak arra, hogy a fenyegetés valós. „Nézzük meg az ukrajnai háborút! Nincs garancia arra, hogy az ártatlan lakosság nem kerül veszélybe” − mondta Abercrombie Yang igazgató. 

Minden állampolgárnak tisztában kell lennie azzal, hogy bármikor beüthet a válság. Kellenek az óvóhelyek, ha a kínai kommunisták támadást indítanak

− tette hozzá.

A múlt hónapban Tajvan átfogó légvédelmi gyakorlatot tartott a sziget egész területén, először a koronavírus-járvány kitörése óta. Nancy Pelosi amerikai házelnök kedden érkezik Tajvanra, ami miatt Peking éles tiltakozását fejezte ki.

Borítókép: a tajvani hatóságok vezénylik az embereket a legközelebbi óvóhelyekre (Fotó: Reuters/Ann Wang)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.