Rekordmagasra nőtt Németország népessége a menekültek miatt

Legutóbb a 2015-ös bevándorlási hullám során gyarapodott hasonló mértékben a német lakosság.

2022. 09. 29. 6:03
null
Berlin, 2022. szeptember 27. Menekültszállásként használt lakókonténerek mellett megy el egy nõ Berlinben 2022. szeptember 27-én. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szeptember 26-i jelentése szerint 2022. júniusban 65 645 nem uniós állampolgár nyújtott be elsõ alkalommal menedékjog iránti kérelmet az Európai Unió tagországaiban. A júniusi elsõ menedékkérelmek száma 66 százalékos emelkedést jelent a 2021. júniusi adatokhoz képest, és négy százalékkal több a májusban beadott kérvényeknél. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordot döntött idén Németország lakossága, az Európai Unió legnépesebb tagállama jelenleg több mint 84 millió főt számlál. A német szövetségi statisztikai hivatal adatai azt mutatják, 

a társadalom gyarapodását nem a születések számának megnövekedése, hanem az országba özönlő ukrán menekültek idézték elő.

A nyugat-európai országban körülbelül 750 ezren kerestek menedéket 2022 első felében, ők az orosz–ukrán háború miatt hagyták el hazájukat. A menekültáradat miatt egy százalékkal, vagyis összesen mintegy 843 ezer fővel nőtt a populáció. Összehasonlításképp: 2021-ben a német népesség összesen csupán 82 ezer fővel nőtt, ami 0,1 százalékos emelkedést jelentett. A Deutsche Welle német közszolgálati média beszámolója szerint Németországé a világ egyik legalacsonyabb termékenységi rátája, és ebben az országban a legalacsonyabb a fiatalok száma is.

A statisztikai hivatal adatai arra is rávilágítottak, hogy elsősorban a nők lettek többen, számuk ugyanis 1,2 százalékkal nőtt az idei évben, míg a férfiaké csupán 0,8 százalékkal. Ez a tendencia pedig arra vezethető vissza, hogy a férfiakat már a háború kezdetétől nem engedik ki Ukrajnából, szemben a nőkkel és a gyerekekkel, akik óriási számban elhagyták otthonukat. 

A munkaerő iránti kereslet és a nyitott migrációs politika már évtizedekkel ezelőtt is Németországba vonzotta a bevándorlókat. 

Legutóbb 2015-ben következett be ehhez hasonló népességgyarapodás a nyugat-európai országban, amikor a Willkommenskultur jegyében több mint egymillió bevándorlót fogadtak be, főként a Közel-Keletről. Ezt megelőzően pedig, amikor Németország újraegyesítését követően megnyíltak a határok Kelet-Európában, szintén menekültáradat lepte el az országot. 1992-ben ugyanis körülbelül hétszázezer fővel duzzadt meg a német lakosság a volt Jugoszlávia tagköztársaságainak függetlenedési törekvései nyomán kirobbant délszláv háború elől menekülők miatt. 

A statisztikai hivatal egyébként azt is feltárta, hogy a halálozások számának túlsúlya a születésekhez képest jelentősen lelassította a népesség természetes növekedését. 2022 első félévében összesen 161 ezerrel többen hunytak el annál, mint ahányan világra jöttek.

Borítókép: menekültszállásként használt lakókonténerek mellett sétál el egy nő Berlinben 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.