Az EU elítélte az Ukrajna elleni orosz rakétatámadásokat

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is támogatásáról biztosította Ukrajnát.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 10. 17:17
null
FRANCE-EU-PARLIAMENT-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT Fotó: FREDERICK FLORIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Az Európai Bizottság külügyi szóvivője, Peter Stano a testület hétfői sajtótájékoztatóján elítélte az ukrán városokra mért orosz rakétatámadásokat.

„Az orosz rakétatámadások háborús bűncselekménynek minősülnek. Az orosz erők civileket vettek célba gyáva és förtelmes rakétazáporral, ez a háborús feszültségek fokozását jelenti Oroszország részéről” – jelentette ki a szóvivő.  

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében azt írta, mélységesen megdöbbentették az orosz támadások a civilek ellen Kijevben és más ukrajnai városokban.

Az ilyen cselekményeknek nincs helyük a XXI. században. A lehető leghatározottabban elítélem őket. Ukrajna mellett állunk, az EU további katonai támogatást nyújt

– hangsúlyozta.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola szerint visszataszító, ami Kijevben történik.

„Az orosz rakétatámadás ismét megmutatta, milyen rendszerrel állunk szemben, olyannal, amely válogatás nélkül támad, terrorral és halállal sújtja a gyermekeket” – írta Metsola Twitter-üzenetében.

Alexander De Croo belga miniszterelnök is elítélte a csapásokat. Véleménye szerint a történtek tovább fokozzák a háborús feszültséget, ami elfogadhatatlan. Hozzátette: a támadások megerősítik Belgium Ukrajna támogatása iránti elkötelezettségét – szögezte le.

Ursula von der Leyen sajtóközleményében azt írta, megdöbbent az ukrán városok elleni kegyetlen támadásokon.

Oroszország ismét megmutatta a világnak, hogy mit képvisel: a terrort és a brutalitást. Az elkövetőket felelősségre kell vonni

– hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság elnöke. Hozzátette: „tudjuk, hogy az ukránokat nem lehet megfélemlíteni, és az ukránok tudják, hogy az EU mellettük áll, amíg csak szükséges”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Twitter-üzenetében megerősítette, hogy a szövetség támogatja Ukrajnát.

A NATO továbbra is támogatni fogja a bátor ukrán népet a Kreml agressziója ellen, amíg csak szükséges

– írta Stoltenberg.

A NATO-tagállamok védelmi miniszterei a tervek szerint kétnapos tanácskozásra gyűlnek össze Brüsszelben szerdán, hogy Ukrajna további támogatásával kapcsolatban egyeztessenek.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy, az Európai Parlamentben rendezett vitán 2022. október 5-én (Fotó: AFP/Frederick Florin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.