Az infrastruktúrát támadják a felek az ukrajnai háborúban

Mind Ukrajna, mind Oroszország az ellátást, az áramhálózatot és más infrastrukturális célpontokat támad.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 10. 13:04
null
Kijev, 2022. október 10. Autóroncsok egy megrongált kijevi épület elõtt 2022. október 10-én, miután az orosz erõk rakétatámadást intéztek az ukrán fõváros ellen. MTI/EPA/OLEG PETRASYUK Fotó: OLEG PETRASYUK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország nem válaszcsapásokat ad, hanem elkezd felnőtt módra beszélni azokkal, akik nem akarják meghallani – írta hétfőn Telegram-bekezdésben Kirill Sztremouszov, az Ukrajnától elcsatolt Herszon megye Moszkva által kinevezett közigazgatásának második embere. Sztremouszov az Ukrajna városaira hétfő reggel mért orosz katonai csapásokat kommentálta ilyen módon.

„Nem válaszcsapásokat adunk. Elkezdünk komolyan beszélni azokkal, akik nem hallottak meg bennünket” – írta a tisztségviselő. Sztremouszov szerint az „újfasizmus támogatói” Ukrajnában „a Donyec-medence és Herszon vidékének életét fogják élni”.  

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese egy írásban adott interjúban, amelyet vasárnap éjjel tett közzé a Telegram-csatornáján, azt hangsúlyozta, hogy Oroszország a krími hídon elkövetett robbantásra csakis a „terroristák megsemmisítésével” válaszolhat.

Oroszország válasza erre a bűncselekményre csakis a terroristák közvetlen megsemmisítése lehet. Úgy, ahogyan ez a világon (mindenütt) szokás. Ez az, amire Oroszország polgárai várnak

– írta Medvegyev a Nadana Fridrihszon orosz újságírónőnek adott nyilatkozatában. A volt államfő szerint „a bűncselekmény megrendelője és elkövetője a bukott állam, Ukrajna”.

„Ez egy terrorcselekmény és diverzió, amelyet a bűnöző kijevi rezsim követett el. Kétségek nincsenek, de nem is voltak. Minden jelentés és következtetés elkészült” – írta Medvegyev.

Az Oroszországot a félszigettel összekötő krími hídon szombat reggel robbant fel egy kamion. Az incidensben, amelynek következtében két közúti hídlábköz megsemmisült, három ember életét vesztette.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke vasárnap este arról tett jelentést Vlagyimir Putyin elnöknek, hogy terrorcselekmény történt, amelyet az ukrán különleges szolgálatok készítettek elő. Putyin azt hangoztatta, hogy terrortámadás történt az orosz polgári infrastruktúra egy kritikus fontosságú létesítménye ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap éjjel a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva elvetette annak lehetőségét, hogy Oroszország a nukleáris doktrínáját alkalmazza majd a krími híd ellen elkövetett „terrorcselekmény” miatt. „Teljesen helytelen kérdésfelvetésnek” nevezte a nukleáris opció szóba hozását. Közölte ugyanakkor, hogy Putyin hétfőre összehívta az orosz biztonsági tanácsot.

Az orosz média hétfőn az ukrán sajtóra hivatkozva a Kijev központjára és több ukrajnai város energetikai és kommunikációs létesítményeire mért orosz katonai csapásokról számolt be.

A határőrizetért is felelős orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyébként egy vasárnap közzétett jelentésében azt állította, hogy október eleje óta jelentősen megnőtt az ukrán hadsereg orosz területek ellen végrehajtott támadásainak intenzitása. Az FSZB szerint az elmúlt héten több mint száz, rakétavetővel, tüzérségi löveggel, aknavetővel és drónnal végrehajtott csapást regisztráltak Brjanszk, Kurszk és Belgorod megye 32 települése ellen. A belövések következtében egy civil meghalt, öt pedig – köztük egy gyermek – megsebesült. A határ menti településeken két villamosenergia-alállomás, 11 lakóház és két adminisztratív épület megsemmisült meg, nyolc határátkelőhely pedig megrongálódott.

 

A hétfő reggeli kijevi támadásokban Oroszország elsődleges célpontja Ukrajna energiainfrastruktúrája, másodlagos célja pedig emberéletek kioltása volt – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

Az államfő közösségi oldalakon közzétett videójában arról beszélt, hogy a támadást szándékosan időzítették a reggeli csúcsforgalom idejére, hogy a lehető legnagyobb veszteségeket okozzák.
„Ez egy kemény reggel. Terroristákkal van dolgunk” – szögezte le. „Pánikot és káoszt akarnak, el akarják pusztítani az energiarendszert” – mondta. Hozzátette, hogy a „rakéták tucatjaival” és iráni Sahíd típusú drónokkal végrehajtott csapások északról délre és keletről nyugatra vették célba az országot, Kijevet, valamint Hmelnickij, Lviv, Dnyipro, Vinnicja, Zaporizzsja, Szumi, Harkiv vagy éppen Zsitomir térségét eltalálva.

Átmeneti áramkimaradások lehetségesek, de a győzelembe vetett bizalmunk nem törik meg

 – hangoztatta a Kijev belvárosában, kültéren forgatott videóban.  

„Az ellenség azt akarja, hogy féljünk, azt akarja, hogy az emberek elmeneküljenek, de mi csak előre mehetünk, és ezt a csatatéren is megmutatjuk” – tette hozzá, és felszólította az ukránokat, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy nyolc régióban és a fővárosban, Kijevben 11 infrastrukturális létesítményt rongáltak meg az orosz csapások. „Most egyes területek el vannak vágva. Fel kell készülni a világítás, a vízellátás és a kommunikáció átmeneti szünetelésére”.

Kijevben a metróforgalom részben leállt, mivel az állomásokat óvóhelyekké alakították át. Vitalij Klicsko polgármester szerint a városközpontban a gépjárműforgalom is akadozott.

A nyugat-ukrajnai Lvivet (Lemberg) ért orosz csapás miatt hétfő reggel szünetelt az áram- és melegvíz-ellátás – közölte Andrij Szadovij, Lviv polgármestere a Facebookon.

 

Borítókép: autóroncsok egy megrongált kijevi épület előtt 2022. október 10-én, miután az orosz erők rakétatámadást intéztek az ukrán főváros ellen (Fotó: MTI/EPA/Oleg Petrasyuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.