időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

Szijjártó: A magyar–német együttműködés az energiabiztonság szempontjából is fontos

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.10. 14:24 2022.10.10. 18:03
Szijjártó: A magyar–német együttműködés az energiabiztonság szempontjából is fontos

Magyarország és Németország együttműködése rendkívül fontos hazánk jövőbeli energiabiztonsága szempontjából, a paksi atomerőmű bővítésében több német vállalat is jelentős szerepet fog játszani – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Berlinben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető mindenekelőtt a magyar–német gazdasági együttműködést méltatta, s rámutatott, hogy ezt csak tovább erősítették az elmúlt évek nehézségei, amikor a világgazdaság kétszer is a feje tetejére állt.

Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mindkét gazdaság viszonylag jó erőben vészelje át a világjárvány utáni helyzetet, és most is komoly ellenállóképességet tudjon mutatni a háború okozta nehézségek miatt

– szögezte le.

Szijjártó Péter kritikus kérdésnek nevezte az energiaellátás biztonságát, kiemelve, hogy Magyarország esetében ezt a paksi bővítés fogja hosszú távon biztosítani, márpedig ebben jelentős német szerep várható.

Mint közölte, a mostani kapacitást több mint megduplázó új reaktorblokkok irányítástechnikáját egy német–francia konzorcium fogja szállítani, alapvetően a Siemens dominanciájával.

Ennek kapcsán pedig üdvözölte, hogy az Európai Unió legújabb szankciói sem vonatkoznak a nukleáris fejlesztésekre, építkezésekre, így az érintett vállalatok részt tudnak venni a paksi bővítésben.

A miniszter végül a hétfői berlini tárgyalásokról szólva aláhúzta: a legfontosabb kérdés jelenleg az, hogy mielőbb legyen béke Ukrajnában, a háború Magyarország szomszédságában zajlik, így következményei itt különösen súlyosak, legyen szó a gazdaságról, az energiabiztonságról vagy a menekülthullámról.

„Meg kell állítani a háborút, minél előbb béke kell, különben nagyon nagy baj is lehet ebből, és azt hiszem, hogy ezt egyikünk sem akarhatja” – jelentette ki.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ilia Darcsiasvili georgiai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. július 29-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kijevi bombázás

Az EU elítélte az Ukrajna elleni orosz rakétatámadásokat

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.