Megmentik Franciaország legmagasabban fekvő kápolnáját

A hóhatár felett lévő épületet az olvadás veszélyezteti, ezért lebontják és pár méterrel feljebb újra felépítik.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 10. 02. 12:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszélybe került Franciaország legmagasabban fekvő kápolnája, amely hegyvidéki területén lévő Hautes-Alpes (Magas-Alpok) megyében, az olasz határ mentén, a Thabor hegységben épült, 3171 méteres magasságban – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A mindössze 36 négyzetméter alapterületű Notre-Dame-des-Sept-Douleurs nevű kápolna a 15. században épült és 1897-ben újjáépítették, ám a globális felmelegedés miatt, a folyamatos jégolvadás következtében az épület állapota kritikussá vált, minden oldalán repedések vannak, jelenleg hevederekkel védik az összeomlástól.

A Le Parisien értesülései szerint a problémát az okozza, hogy a kápolna alapja egy meddőre épült, amelynek a szilárdsága a mélyben lévő jég keménységétől függ. Pierre-Alain Duvillard geomorfológus elmondása alapján azonban a hegy mélyében lévő felszálló amalgám miatt olvadás következik be, ezáltal a talaj felpuhul és megcsúszik. A szakértő beszámolt róla, hogy az elmúlt években több tíz centiméteres volt az elmozdulás.

A probléma nem új keletű, 2017-ben már voltak próbálkozások a kápolna megmentésére, de bonyolult adminisztráció húzódik a háttérben, az épület ugyanis az olasz Bardonecchia nevű település önkormányzatához tartozik, míg a kápolna helye, a Thabor-hegy csúcsa egy 1947-es szerződés értelmében Franciaországhoz tartozik. 

A bürokrácia tehát éveken át megnehezítette a helyreállítási munkálatokat, ám Christiane Champ, a francia Névache nevű település Vallási Örökség Egyesületének tagja bizakodó, reméli, hogy végre sikerül pontot tenni az ügy végére, és minél előbb nekilátni a munkálatoknak, mert sürget az idő, a kápolnát 2024-ig meg kell menteni.

A munka bonyolult és időigényes lesz, mivel a kápolnát le kell bontani, majd kőről kőre újra felépíteni, mintegy hatvan méterrel magasabban, egy stabilabb területen. Az épület megmentése több okból is fontos, egyrészt azért, mert komoly vallási és történelmi értéket képvisel, másrészt azért, mert menedékként szolgál a fáradt túrázók számára. 

Sajtóértesülések szerint az épület lebontása, majd kövenként történő újraépítése mintegy 100 000 eurós költséget jelent.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.