időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Jobbközép győzelmet jósolnak a bolgár parlamenti választásokon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.02. 10:14 2022.10.02. 15:19
Jobbközép győzelmet jósolnak a bolgár parlamenti választásokon

Előre hozott parlamenti választások kezdődtek Bulgáriában vasárnap. A balkáni ország már a negyedik parlamenti választást tartja 2021 áprilisa óta. Több mint 11 ezer helyszínen 6,6 millió választó járulhat az urnákhoz helyi idő szerint reggel hét és este nyolc között. A szavazók huszonhárom párt és hat pártszövetség közül választhatnak.

Közvélemény-kutatások szerint a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt a legfőbb esélyes. A felmérések alapján akár a szavazatok 25 százalékát is megszerezheti.

Második helyre a GERB fő riválisát, a reformpárti Folytatjuk a Változást (PP) pártot várják 16 százalékkal. A PP kormánya júniusban megbukott egy bizalmatlansági szavazáson. A párt volt miniszterelnöke, Kiril Petkov elutasította a koalíciót a GERB-bel és annak vezetőjével, Bojko Boriszovval. Boriszov kormányzásának a korrupcióellenes tüntetések vetettek véget 2021 áprilisában.

A felmérések alacsony részvételi arányra számítanak. Szakértők szerint a választás nyomán széttagolt parlament jöhet létre, amelyben akár nyolc párt is elérheti a 4 százalékos bejutási küszöböt. Ez megnehezítheti a koalíciós tárgyalásokat, miközben az országban megélhetési válság alakult ki az ukrajnai háború miatt, és száguld az infláció. A bolgár törvényhozás 240 főből áll.

Borítókép:választási kampányplakátokkal teleragasztott falnál megy el egy nő a nyugat-bulgáriai Dupnicában 2022. szeptember 29-én (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.