időjárás 4°C Adél 2023. január 29.
logo

Donald Trumpnak és Elon Musknak szüksége van egymásra

Wittich Zoltán
2022.11.20. 13:04 2022.11.20. 14:15
Donald Trumpnak és Elon Musknak szüksége van egymásra

Visszakapta Twitter-fiókját Donald Trump korábbi amerikai elnök, aki azonban korábbi elköteleződése miatt várhatóan csak fokozatosan tér vissza a platformra. Amíg az elnökválasztási kampányhoz Trumpnak szüksége van a Twitterre, addig a közösségi oldalnak is elkélhet az ő jelenléte.

„Az emberek döntöttek, Trump fiókját visszaállítjuk. Az emberek szava Isten szava” – írta hétvégi Twitter-bejegyzésében a közösségimédia-platform tulajdonosa, Elon Musk. A világ leggazdagabb embere még péntek este tett közzé egy szavazást a korábbi republikánus elnök, Donald Trump mikroblogfiókjának a helyreállításáról.

A bejegyzésre mintegy 15 millió szavazat érkezett egy nap alatt, a válaszadók 52 százaléka pedig a volt elnök Twitter fiókjának a helyreállítására voksolt.

 „Több mint 134 millióan látták a posztot” – írta később Musk egy bejegyzésében.

A Twitter még 2021-ben távolította el Donald Trumpot a platformról, amikor az a vád érte, hogy a 2021. január 6-án az amerikai törvényhozás épületét megostromlókat tettükre buzdította. Később a kongresszus egy vizsgálóbizottságot is felállított az ügyben, ám ez a mai napig nem hozott döntést arról, hogy a korábbi elnöknek valóban volt-e szerepe, és ha igen, milyen módon az öt ember halálát okozó szerencsétlenségben.

Fiókja törlésekor Donald Trumpnak 89 millió Twitter-követője volt, ám a visszaállításkor ezek a követők eltűntek. Ezt többen szóvá is tették, és arra kérték Elon Musk-ot, hogy „tegye rendbe ezt is”. A mikroblogplatform tulajdonosa úgy reagált: „a Twitter mérnökei dolgoznak az ügyön”, utalva arra, hogy a republikánus politikus rövidesen mindent visszakaphat.

Úgy tűnik, elkél az extra motiváció, ugyanis fiókjának helyreállítása nem hozta lázba a korábbi elnököt.

Ne aggódjatok, nem megyünk sehová

– írta Donald Trump a Truth Social közösségi média platformon, amelyet jelenleg mintegy alternatívaként használ. Mint ahogy arról a The Washington Post amerikai napilap korábban beszámolt, a Truth Social-t éppen a korábbi elnök kedvéért hozták létre, amely egyúttal erősen függ is a jelenlététől, hiszen eddig általa tudtak új felhasználókat bevonzani.

A napilap értesülése szerint a korábbi elnök egy megállapodást is kötött az oldal üzemeltetőivel, miszerint „politikai üzeneteit a platformon teszi közzé először, amelyeket nyolc óra elteltével oszt meg máshol is”.

Nem hagyhatja el a Truth Social-t, hiszen azt lényegében ő építi, és szorosan kapcsolódik a nevéhez”

 – idézte a The Washington Post a Trumphoz közel állókat. A volt elnök Truth Social-on elért jelenlegi négymilliós követőtábora azonban eltörpül a twitteresétől. 

A különbségeket tetézi, hogy amíg az új platformnak néhány millió, addig a Twitternek négyszázmillió felhasználója van, ami óriási elérést jelent az egykori republikánus elnöknek, különösen, miután a múlt héten bejelentette indulását a 2024-es elnöki székért.

A közösségi média használata egy elnökválasztási kampányban elengedhetetlen. 

Ez különösen igaz Donald Trumpra, aki a 2016-os kampány során mintegy nyolcezer, míg elnöksége idején 25 ezer mikroblogbejegyzést tett közzé, és ezzel az egyik legaktívabb felhasználónak bizonyult.

A Twittert Trump elnök gyakran olyan információk közlésére is használta, mint Mike Pompeo külügyminiszteri kinevezésének bejelentése, fehér házi alkalmazottak elbocsátása, Észak-Korea vagy éppen Irán megfenyegetése. Szakértők szerint ez a fajta kommunikáció Trump sajátja, amely a figyelem középpontjába irányította őt.

Trump elnök Twitter-függése azonban kétoldalú. 

Amíg a korábbi elnöknek a választók elérésére, addig Musknak egy „húzónévre” van szüksége. A Twitter 44 milliárd dolláros felvásárlását Musk ugyanis – joggal – túlértékeltnek tartotta, ezért – mivel az ügyletből már nem tudott kihátrálni – a vásárlást követően a költségek csökkentésébe, például 3700 alkalmazott elbocsátásba és a bevételek fokozásába kezdett.

Egyesek szerint a bevételek növelésében Trump segítségül szolgálhat, ugyanis jelenlétével fokozódhatnak a mikroblogbejegyzések, amely a hirdetők mellett a tőzsdei értéknek is kedvezhet.

Trump új arca. A korábbi republikánus elnök múlt heti beszédét a 2024-es választáson való indulásáról sokan erőtlennek tartották. Mások azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a politikus most sokkal többet használja a súgógépet, kevesebbet improvizál, és fegyelmezettebb. Elemzők szerint ugyan az idő fogja eldönteni, hogy ezzel a centrumhoz közelebb álló szavazókat mennyire tudja megnyerni. Ugyanakkor az látszik, hogy a 76 éves politikus érzi, ez az utolsó esélye egy négyéves elnöki ciklus elnyeréséhez, ezért most „mindent bele fog adni”.

 

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond egy kampányrendezvényen a Michigan állambeli Warren városban 2022. október 1-jén. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban. (Forrás: MTI/EPA/Jose Suarez)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.