Indul az elnöki székért Donald Trump

Noha a Republikánus Párt vezetése arra kérte, hogy várjon bejelentésével, az egykori elnök véget vetett a találgatásoknak.

2022. 11. 16. 17:35
TRUMP, Donald
Palm Beach, 2022. november 16. Donald Trump volt amerikai elnök bejelenti, hogy ismét indul az elnöki tisztségért Mar-a-Lago birtokán, a floridai Palm Beachben 2022. november 15-én. MTI/AP/Rebecca Blackwell Fotó: Rebecca Blackwell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Indulok az elnökségért – oszlatta el a hónapok óta tartó találgatásokat Donald Trump korábbi republikánus amerikai elnök. A politikus ígéretet tett arra, hogy újra „naggyá és dicsővé” teszi Amerikát. Szerinte most könnyebb dolga lesz, mint négy éve, hiszen a választók most látják, hogy „mi romlott el és mit kell helyrehozni”.

A republikánus politikus Joe Biden amerikai elnök „borzalmas” eddigi két évét is emlegette floridai birtokán tartott tegnapi beszédében.

Biden a harmadik világháború felé sodor minket, de én nem fogom hagyni, hogy Amerika értelmetlen külföldi háborúkba sodródjon bele

– utalt az ukrajnai háborúra.

Az egykori elnök tervei szerint hatalomra kerülve csökkentené az adókat, az inflációt, az energiaárakat és a túlszabályozást is, ellenben fokozná a közbiztonságot és a határvédelmet, továbbá előtérbe helyezné a családok védelmét és megóvná a szülők jogait.

Legfőbb ígérete közé tartozik a szavazás megreformálása, vagyis az ívek választás napján történő megszámlálása, illetve a kongresszusi képviselők mandátumhosszabbítását korlátozó törvényjavaslat beterjesztése.

Donald Trump bejelentése teljességgel felrázta a közösségi oldalak felhasználóit. A Demokrata Párt azonnal támadásba lendült, „alkalmatlannak” titulálva a korábbi elnököt: még egy „Trump tönkretette Amerikát” című videót is közzétettek.

A Republikánus Párton belül Trump jelentette be először, hogy indul az elnöki székért. Ám pártja – különösen az átütő sikert nem hozó kongresszusi választásokat követően – megosztott a támogatásában.

Sokan élénk és szókimondó személyét „biztos vereségnek” tartják – noha ez 2016-ban sem volt másképp, mégis győzött. Míg mások biztos győztes vélnek személyében.

A politikusnak az elnöki szék elnyeréséért először pártja egyéb jelöltjeit kell legyőznie. A Morning Consultant közvélemény-kutatása szerint Trump 47 százalékos támogatottságnak örvend a republikánusok körében, míg potenciális legnagyobb kihívója, Ron DeSantis floridai kormányzó 33 százaléknak.

Trump ellenfele lehet továbbá egykori alelnöke, Mike Pence, és korábbi külügyminisztere, Mike Pompeo is. Szakértők szerint Trump éppen azért jelentette be ilyen hamar az indulását, hogy eltántorítson másokat a jelöltségtől.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök bejelenti, hogy ismét indul az elnöki tisztségért mar-a-lagói birtokán, a floridai Palm Beachben 2022. november 15-én (Forrás: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.