Pelosi búcsúját követően „vérfrissítés” jöhet a demokratáknál

Nancy Pelosi demokrata házelnök visszalépésével megnyílik a lehetőség a Demokrata Párt fiatalabb politikusai előtt, hogy betöltsék az eddig elérhetetlennek tűnő pozíciókat. Pelosi nyomdokaiba a Donald Trump egyik legnagyobb kritikusának számító Hakeem Jeffries léphet.

2022. 11. 18. 15:45
PELOSI, Nancy
Washington, 2022. november 17. Nancy Pelosi, az amerikai képviselõház demokrata párti elnöke bejelenti távozását az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. november 17-én. A múlt heti félidõs kongresszusi választáson a republikánusok nyerték el a képviselõházi többséget. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eljött az ideje, hogy egy új generáció vezesse az alsóház demokrata képviselőit − fogalmazott Nancy Pelosi házelnök csütörtökön elmondott búcsúbeszédében. A nyolcvankét esztendős demokrata képviselő húsz éven keresztül vezette a képviselőház demokrata csoportját, a félidős választások republikánus sikere után azonban elérkezettnek látta az időt, hogy átadja a stafétát fiatalabb kollégáinak. 

Hálás vagyok, hogy ilyen sokan közülük készek vállalni ezt a fantasztikus felelősséget

− tette hozzá Pelosi. A házelnök egyik legfőbb riválisa és hosszú évek óta képviselőtársa, Steny Hoyer − aki a november végén esedékes tisztújításig a képviselőház többségi csoportjának vezetője − is utalt arra, hogy itt az ideje megadni a fiatalabb generációnak a lehetőséget, vélhetően ő sem fog újraindulni posztjáért. A „nagy hármas” harmadik tagja, James Clyburn, aki jelenleg többségi whip − feladata a képviselőcsoport rendjének, szavazási fegyelmének fenntartása, leginkább a frakcióvezetői pozícióhoz hasonlítható − is valószínűleg valamilyen alacsonyabb rangú tisztségért lemond majd posztjáról. 

Amíg a „nagy öregek” az évek során leuralták a főbb pozíciókat, addig egy másik hármas kezdett felemelkedni a demokraták képviselőházi csoportjában, akik a fiatalabb politikusok által elérhető tisztségeket rendre bezsebelték. 

Ennek a hármasfogatnak az egyik tagja, Hakeem Jeffries a legesélyesebb, hogy Pelosi nyomdokaiba lépjen és ő legyen a képviselőház kisebbségi csoportjának vezetője. 

Az ötvenkét éves New York-i képviselő egyes források „szerint nemsokára hivatalosan is bejelentheti indulási szándékát. A demokraták november 30-án ülnek össze, hogy a következő kongresszus tisztségeiről szavazzanak, amennyiben Jeffriesnek sikerül a jelenlevők többségének támogatását megszereznie, úgy ő lehet az első afroamerikai képviselő, aki betöltheti a posztot. Jeffries egyike volt azon politikusoknak, akiknek kulcsszerepük volt a Donald Trump elleni második − egyébként sikertelen − közjogi felelősségrevonási eljárás előkészítésében, emellett a korábbi elnök egyik legnagyobb kritikusaként tartják számon. 

Pelosi búcsúbeszédét követően Hoyer szinte azonnal támogatásáról biztosította Jeffriest, emellett pedig szinte biztos, hogy a demokrata képviselőcsoport legtöbb afroamerikai tagját magába tömörítő „Fekete-frakció” is őt fogja támogatni.

Hakeem Jeffries New York-i demokrata képviselő. Fotó: AP/J. Scott Applewhite

A fiatal triumvirátus másik két tagja, Katherine Clark massachusettsi képviselő és Pete Aguilar kaliforniai politikus is megcélozhatja Pelosi hagyatékát. Az ő eddigi karrierjük sem kevésbé ambiciózus, mint Jeffriesé. Aguilar a január hatodikai zavargásokat vizsgáló bizottság tagja, Clark pedig társai beszámolói alapján rendkívül jó tárgyalói képességekkel és kompromisszumkészséggel rendelkezik, melynek segítségével már sok esetben tartotta életben a demokrata törvényjavaslatokat. Clark emelett a demokrata csoport egyik befolyásos része, a „Progresszív-frakció” támogatását élvezi. 

Egy korszak vége Nancy Pelosi 1987-ben került be először a képviselőházba, azóta pedig mindig tagja volt a törvényhozás alsóházának. A demokrata képviselőcsoport vezetőjének elsőként 2002-ben választották meg, ezt követően pedig húsz évig töltötte be a pozíciót. A képviselőház elnöke először 2007-ben lett, az Egyesült Államok történetében ő az első nő, aki viselhette a tisztséget. 2011-től 2018-ig a kisebbségbe kerülő demokraták vezetője volt, a 2018-as félidős választásokat követően pedig ismét házelnöki pozíciót tölthetett be egészen idáig.

 

Borítókép: Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke bejelenti távozását az amerikai törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. november 17-én. A múlt heti félidős kongresszusi választáson a republikánusok nyerték el a képviselőházi többséget (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.