Éjszakába nyúlóan ünnepelték az ukránok Herszon visszavételét

Kijevi vélemények szerint a katonai vezetés heteken keresztül tervezte a megyeszékhely felszabadítását.

Magyar Nemzet
2022. 11. 12. 10:18
Ukrainians In Kyiv Celebrate The Liberation Of Kherson
Ukrainians celebrate the liberation of Kherson, Kyiv, Maidan nezalezhnosti (Independance Square), on November 11, 2022 (Photo by Oleksandr Khomenko/NurPhoto) (Photo by Oleksandr Khomenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű és világos feladat áll az ukrán hadsereg előtt, s ez nem más, mint az ukrán területek felszabadítása az orosz megszállás alól – közölte Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a KISZó kárpátaljai hetilap beszámolója szerint. 

Danilov arról is beszélt, a katonai vezetés heteken keresztül tervezte Herszon visszafoglalását. 

Az interneten terjedő felvételek arról tanúskodnak, a városba érkező ukrán katonákat a lakosok ujjongva, nemzeti zászlókat lobogtatva fogadták pénteken, miután az orosz erők befejezték a kivonulást.

Éjszaka pedig többen összegyűltek egy nagy tábortűz körül, ahol hazafias dalokat énekeltek.

Ráadásul nemcsak Herszonban, hanem az ukrán főváros, Kijev belvárosában is hangosan ünnepeltek az összegyűlt lakosok. Ahogy lapunk is megírta, 

az oroszok szerdán jelentették be, hogy feladják a kulcsfontosságú várost, és átcsoportosítják erőiket a Dnyeper keleti partjára.

Mivel Herszon volt az egyetlen megyeszékhely, amelyet Oroszország elfoglalt a februári invázió kezdete óta, a visszavonulás a háború eddigi egyik legnagyobb kudarcának is tekinthető.

Egyes értelmezések szerint az oroszok attól tartottak, bekerítik őket, mivel a Dnyeperen átívelő hidakat folyamatosan bombázta az ellenség. Moszkva közlése szerint harmincezer katonát vontak ki a területről, valamint körülbelül ötezer katonai felszerelést és fegyvert.

Történelmi nap a mai: visszatérünk hazánk déli részére

– örvendezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is péntek esti videóüzenetében. Elmondása szerint az ukrán hadsereg különleges műveleti erői Herszonban, a többi ukrán védő pedig a város szélén tartózkodik.

Ahogy az MTI is megírta, az államfő méltatta a herszoniakat, amiért türelmesen vártak, és sohasem mondtak le arról, hogy Ukrajnához tartoznak. – A remény Ukrajna számára mindig jogos, Ukrajna mindig visszaveszi azt, ami az övé – hangoztatta az elnök.

Borítókép: Ukránok ünneplik Herszon felszabadítását Kijevben 2022. november 11-én este (Fotó: Oleksandr Khomenko/NurPhoto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.