Patthelyzet alakulhat ki a dániai választások után

Elveszítette többségét a baloldali blokk, de a jobboldalnak sincs elég mandátuma a kormányalakításhoz.

Magyar Nemzet
2022. 11. 01. 20:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elveszíthetik többségüket a dán parlamentben a szociáldemokraták és az őket kívülről támogató baloldali–zöldpárti erők a keddi parlamenti választások eredményeként. Az este nyolc órai urnazárást követően közzétett exit poll adatok szerint a baloldali „vörös blokk” jelenlegi 94 mandátuma 85-re csökken a 179 fős parlamentben, azon belül a Mette Frederiksen miniszterelnök vezette szociáldemokratáknak 49 helyett 42 képviselői hellyel kell megelégedniük.

A liberális és konzervatív pártokból álló „kék blokk” 73 mandátumra számíthat, így a Lars Lokke Rasmussen korábbi miniszterelnök által nemrég megalapított liberális Mérsékeltek pártja lehet a királycsináló, amely 17 mandátumot szerezhetett az előrejelzések szerint.

A kormányfő október elején jelentette be, hogy előre hozott parlamenti választásokat tartanak, mert az egyik vele szövetséges párt azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt, mivel az korábban nem megfelelően kezelte a dániai nyércállományt. A kormány 2020 novemberében rendelte el az ország 17 milliós nyércállományának leölését az állatokban felfedezett koronavírus-mutációk miatt.

 

Borítókép: Mette Frederiksen dán miniszterelnök, mielőtt leadja voksát egy vaerlose-i szavazóhelyiségben 2022. november 1-jén, az előre hozott parlamenti választások napján (Fotó: MTI/AP/Szergej Gric)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.